James Clerk Maxwell : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Linha 32 :
 
[[Fichièr:JamesClerkMaxwell-KatherineMaxwell-1869.jpg|thumb|right|James Clerk e Katherine Maxwell en [[1869]].]]
 
En [[1865]], James Clerk e Katherine Maxwell decidèron de s'entornar en [[Escòcia]] a [[Glenlair]]. L'objectiu de Maxwell èra de sintetizar sei trabalhs e de realizar de melhoraments sus sa proprietat. En [[1867]], durant de trabalhs d'agradiment de l'ostau, realizèron lor ''[[Grand Tour]]'' en [[Itàlia]]. De mai, cada an, lo pareu aguèt a [[Londres]] per de conferéncias ò car Maxwell demorèt examinator per l'[[Universitat de Cambridge]]. Aprofichèt aqueu periòde per escriure un obratge sus l'[[electromagnetisme]] qu'es una sintèsi de sei publicacions precedentas amb quauquei detalhs suplementaris. Dins un autre tèxte, depintèt lo foncionament matematic dei regulators permetent de contraròtlar la velocitat dei [[maquina de vapor|maquinas de vapor]], çò que marquèt la fondacion de l'engenhariá de contraròtle.
 
En [[1871]], Maxwell s'installèt tornarmai a [[Cambridge]] per concebre un [[laboratòri]] de [[metòde scientific|sciéncia experimentala]] finançat per [[William Cavendish (7en duc de Devonshire)|William Cavendish]]. La construccion durèt de [[1872]] a [[1874]]. Maugrat aqueu succès, Maxwell se retirèt pauc a pauc de la vida scientifica en causa de la degradacion de la [[santat]] de sa [[femna]]. Acceptèt pasmens de participar a la redaccion dei recèrcas de [[Henry Cavendish]] ([[1731]]-[[1810]]) realizada a partir de divèrsei documents originaus. En particular, descurbiguèt que [[Henry Cavendish|Cavendish]] aviá d'estudis sus la [[densitat]] de la [[Tèrra]] e sus la composicion de l'[[aiga]].
 
La santat de Maxwell se desgradèt a son torn a partir de la prima de [[1877]] en causa d'un [[cancèr de l'estomac]]. Aquela [[malautiá]] entraïnèt sa [[mòrt]] lo 5 de novembre de [[1879]]. Foguèt enterrat dins lo [[cementèri]] de [[Parton Kirk]] a proximitat de [[Galloway]]. L'ensemble de sei trabalhs foguèt publicat per l'[[Universitat de Cambridge]] en [[1890]].
 
== Òbra scientifica ==