James Clerk Maxwell : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Linha 22 :
 
=== Lo periòde londonenc ===
 
En [[1860]], Maxwell perdiguèt son pòste après la fusion de son establiment amb una autra institucion. Obtenguèt una cadiera de [[filosofia naturala]] au [[King's College]] de [[Londres]]. Tocat per la [[variòla]], deguèt esperar la fin de l'annada per s'installar dins la [[capitala]] [[Reialme Unit|britanica]]. Aquò li permetèt d'assistir a de reünions de la ''[[Royal Society]]'' e de rescontrar lo [[fisica|fisician]] [[Michael Faraday]] ([[1791]]-[[1867]]). Durant aqueu periòde, s'interessèt principalament a l'[[electromagnetisme]]. D'efiech, lo domeni èra estat l'objècte d'avançadas importantas durant lei decennis precedents mai l'ensemble èra pas estat unificat.
 
Premier, Maxwell contunièt son trabalh sus lei [[color]]s que li permetèron de recebre la [[medalha Rumford]] de la ''[[Royal Society|Society]]'' en [[1860]] e de'n èsser elegit sòci un an pus tard. Puei, estudièt la natura dei [[camp electromagnetic|camps electromagnetics]]. Aquò li permetèt de definir un modèl conceptuau de l'[[induccion electromagnetica]], de discutir de la natura de l'[[electrostatica]] e dei corrents de desplaçament e de tractar de la rotacion de plans de polarizacion de la [[lutz]] sota l'efiech d'un [[camp magnetic]].
 
De [[1864]] a [[1865]], desvolopèt leis idèas de [[Michael Faraday|Faraday]] e arribèt a unificar l'[[electromagnetisme]] dau periòde au sen d'una teoria unica centrada sus lei quatre relacions que pòrtan desenant son nom. De mai, definiguèt una partida dau vocabulari utilizat dins la disciplina e capitèt de calcular una valor quasi corrècta de la [[velocitat de la lutz]] ({{formatnum:310740}} km/s).
 
=== Fin de vida ===