Ans 1920 : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Linha 37 :
<br/>
'''1926''' : en [[URSS]], gràcias au sostèn dau Partit, [[Estalin]] capitèt d'obtenir la condamnacion per fraccionisme de seis opausants ([[Trotski]], [[Lev Kamenev|Kamenev]], [[Grigori Zinoviev|Zinoviev]]...).
<br/>
[[Fichièr:Trotskyist Left Opposition-1927.jpg|thumb|right|Fotografia de [[Trotski]] e de seis aliats principaus en [[1927]].]]
'''1927''' : en [[URSS]], fin dei luchans intèrnas au sen dau Partit per la succession de [[Lenin]]. S'acabèron per lo succès complèt d'[[Estalin]] qu'obtenguèt l'exclusion de seis adversaris ([[Trotski]], [[Lev Kamenev|Kamenev]], [[Grigori Zinoviev|Zinoviev]]...). Ansin, demorèt lo cap suprèm de l'[[Union Sovietica]] fins a sa mòrt.
 
== Cultura ==
Linha 70 ⟶ 73:
<br/>
'''1926''' : après l'invencion dau premier vaccin veterinari còntra lo [[tetanòs]] en [[1924]], un grop format de [[Pierre Descombey]], [[Gaston Ramon]] e de [[Christian Zoeller]] capitèt d'adaptar lo vaccin a l'èsser uman. Aquò permetèt de generalizar la vaccinacion a la màger part de la populacion e lo [[tetanòs]] es uei vengut una afeccion relativament rara dins lei país desvolopats — en revènge, dins leis ans 2000, causava totjorn la mòrt de {{formatnum:500000}} personas per an.
<br/>
{{veire|Experiéncia de Davisson-Germer}}
'''1927''' : debanament de l'[[experiéncia de Davisson-Germer]] (bombardament d'una buta de [[niquèl]] per d'[[electron]]s per observar una figura de [[difraccion]]). Permetèt de confirmar la teoria enonciada per lo premier còp en [[1924]] per [[Louis de Broglie]] ([[1892]]-[[1987]]) de la dualitat onda-particula. Aquela confirmacion foguèt una etapa majora dins la construccion de la teoria quantica modèrna. [[Clinton Joseph Davisson]] obtenguèt lo [[Prèmi Nobel de Fisica]] [[1937]] per aquela experiéncia.
<br/>
'''1927''' : totjorn dins lo camp dei consequéncias de l'aparicion de la [[mecanica quantica]], premiera enonciacion dau [[principi incertitud]] de [[Werner Heisenberg]] (qu'obtenguèt lo [[Prèmi de Nobel de Fisica]] [[1932]] per aquela teoria). Aquò foguèt una autra etapa decisiva de l'establiment de la [[mecanica quantica]] modèrna.
<br/>
'''1927''' : premiera utilizacion d'una [[radiòsonda]] per lei meteorològs [[França|francés]] [[Robert Bureau]] ([[1892]]-[[1965]]) e [[Pierre Idrac]] ([[1885]]-[[1935]]). Aquel aparelh permetiá de transmetre dirèctament d'informacions sus l'atmosfèra gràcias a una liason radiò.
 
== Decès ==