Ans 1920 : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Linha 34 :
'''1924''' : totjorn en [[URSS]], adopcion d'una constitucion lo 31 de genier. Cada republica èra teoricament autonòma mai laissèt en fach la màger part dei decisions politicas importantas (defensa, diplomacia, moneda, finanças...) a l'autoritat centrala. Aquela darriera èra formada dau Congrès dei Soviets de l'Union cargat d'elegir lo comitat centrau executiu. Pasmens, la reünion d'aqueleis institucions èra rara e lo poder vertadier èra fisat a un ''Praesidium'', a ''Sovnarkom'' e a la direccion dau Partit.
<br/>
'''1925''' : perseguida dei luchas intèrnas au sen dau Partit per la succession de [[Lenin]]. Gràcias a son aliança amb [[Lev Kamenev]] e [[Grigori Zinoviev]], [[StalinEstalin]] capitèt de marginalizar [[Trotski]] que perdiguèt la direccion dei fòrças armadas sovieticas. Pasmens, en despiech d'aqueu succès, la posicion de Kamenev e de Zinoviev, internacionalistas convencuts, s'afebliguèt rapidament quand assaièron de s'opausar a la vision nacionala de la Revolucion defenduda per StalinEstalin. Una coalicion novèla se formèt alora gropant [[Trotski]], [[Lev Kamenev|Kamenev]], [[Grigori Zinoviev|Zinoviev]] e de caps revolucionaris prestigiós, coma la frema de Lenin, per assaiar de s'opausar a Stalin.
<br/>
'''1926''' : en [[URSS]], gràcias au sostèn dau Partit, [[Estalin]] capitèt d'obtenir la condamnacion per fraccionisme de seis opausants ([[Trotski]], [[Lev Kamenev|Kamenev]], [[Grigori Zinoviev|Zinoviev]]...).
 
== Cultura ==
Linha 64 ⟶ 66:
<br/>
'''1925''' : premiera descripcion de l'efècte de « tamís molecular » per Weigel et Steinhoff a partir de l'estudi de l'absorpcion mai ò mens rapida per lei [[zeolita]]s de l'[[aiga]], dau metanòu, de l'etanòu, de l'[[acid formic]], de l'acetona, dau benzèn e de l'etèr.
<br/>
'''1926''' : publicacion per [[Erwin Schrödinger]] ([[1887]]-[[1961]]) dins leis ''[[Annalas de Fisica]]'' d'un article fòrça importanta a prepaus dau problema de [[mecanica quantica|quantificacion]] dei vectors pròpris. Aqueu trabalh marquèt una etapa importanta dau desvolopament de la [[mecanica quantica]] modèrna e foguèt a l'origina deis [[equacion de Schrödinger|equacions de Schrödinger]]. Aplicat a la teoria atomica, aquò permetèt de desvolopar lo modèl atomic de Schrödinger. En [[1933]], Schrödinger foguèt guierdonat dau [[Prèmi Nobel de Fisica]] (partejat amb [[Paul Adrien Maurice Dirac|Paul Dirac]]) per aqueu trabalh.
<br/>
'''1926''' : après l'invencion dau premier vaccin veterinari còntra lo [[tetanòs]] en [[1924]], un grop format de [[Pierre Descombey]], [[Gaston Ramon]] e de [[Christian Zoeller]] capitèt d'adaptar lo vaccin a l'èsser uman. Aquò permetèt de generalizar la vaccinacion a la màger part de la populacion e lo [[tetanòs]] es uei vengut una afeccion relativament rara dins lei país desvolopats — en revènge, dins leis ans 2000, causava totjorn la mòrt de {{formatnum:500000}} personas per an.
 
== Decès ==
Linha 88 ⟶ 94:
* [[Willem Einthoven]], mètge [[Païses Basses|neerlandés]].
* [[Paul-Henri-Benjamin d'Estournelles de Constant]], diplomata francés.
* [[Rudolf Christoph Eucken]], escrivan alemand.
* [[Gabriel Fauré]], compositor francés.
* [[Konstantin Fehrenbach]], cancelier alemand.
* [[Anatole France]], escrivan francés.
* [[Alfred Hermann Fried]], escrivan austrian.
* [[Benito Pérez Galdós]], escrivan espanhòu.
* [[Antoni Gaudí Cornet]], arquitècte catalan.
* [[Camillo Golgi]], mètge italian.
* [[John Wesley Hyatt]], [[quimia|quimista]] [[USA|estatsunidenc]].
* [[Dmitri Ivanovsky]], biologista [[Russia|rus]].
Linha 104 ⟶ 114:
* [[Alfred Marshall]], economista anglés.
* [[Wilhelm Maybach]], engenhaire e [[industria]]u [[Alemanha|alemand]].
* [[Mehmed VI]], sultan [[Empèri Otoman|otoman]].
* [[Jules Méline]], president dau Conseu francés.
* [[Oskar Merikanto]], compositor finlandés.
Linha 117 ⟶ 128:
* [[Friedrich Reinitzer]], quimista [[Àustria|austrian]].
* [[Wladyslaw Reymont]], escrivan polonés.
* [[Rainer Maria Rilke]], poèta austrian.
* [[Wilhelm Conrad Röntgen]], fisician alemand.
* [[Eduard Rubin]], engenhaire [[Soïssa|soís]].
Linha 124 ⟶ 136:
* [[Carl Spitteler]], escrivan soís.
* [[Rudolf Steiner]], filosòf austrian.
* [[Rodolfo Valentino]], actor italian.
* [[Pancho Villa]], revolucionari [[mexic]]an.
* [[René Viviani]], president dau Conseu francés.
Linha 133 ⟶ 146:
* [[Woodrow Wilson]], president estatsunidenc.
* [[Sun Yat-sen]], revolucionari e president chinés.
* [[Yoshihito]], emperaire de [[Japon]].
* [[José Castulo Zeledón]], ornitològ còstarican.
* [[Anders Zorn]], pintre suedés.