Ans 1830 : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Linha 29 :
<br/>
'''1837''' : en [[Japon]], abdicacion dau [[shogun]] [[Tokugawa Ieyoshi]] au profiech de son fiu [[Tokugawa Ieyoshi]]. Pasmens, segon la tradicion dau shogunat Tokugawa, gardèt la realitat dau poder fins a sa [[mòrt]]. D'autra part, aparicion de movements de contestacion còntra lo [[Shogunat]] amb la fin de la [[Famina de Tenpo]]. Aquò foguèt agravat per de tirs d'[[artilhariá]] còntra lo naviri marchand [[USA|estatsunidenc]] que voliá desbarcar de marins nipons naufrajats.
<br/>
'''1838''' : en [[Etiopia]], pilhatge de [[Gondar]].
 
== Cultura ==
Linha 55 ⟶ 57:
'''1836''' : invencion de la premiera [[pila]] impolarizabla per lo [[quimia|quimista]] e [[fisica|fisician]] [[Reialme Unit|britanic]] [[John Frederic Daniell]] ([[1790]]-[[1845]]). Aquela pila trobèt d'aplicacions importantas dins lo [[telegraf]] qu'èra alora a se desvolopar e que necessitava de fònts d'energia constantas e fisablas.
<br/>
'''18391837''' : invencion dau [[daguerreotipe]] per lo [[França|Francés]] [[Louis Daguerre]] ([[1787]]-[[1851]]). Eissit de recèrcas sus leis alogenurs d'[[argent]], son sistèma èra format d'una placa de coire cubèrta d'argent qu'èra expausada a de vapors d'[[iòde]]. Après reaccion amb l'argent, aquò permetiá de formar un jaç d'iodur d'argent fotosensible. Un còp plaçada a la lutz, la placa enregistrava un imatge invisible que son desvolopament èra realizat gràcias a de vapors de mercuri que formavan un amalgama amb l'iodur d'argent en foncion de l'intensitat luminosa recebuda per la placa. A respècte dau procès inventat per [[Nicéphore Niépce]] dins leis ans 1820 (→ [[1827]]), lo [[daguerreotipe]] èra un progrès considerable car permetiá de redurre lo temps de pausa de plusors oras (ò jorns) a 20-30 minutas. La novèla de l'invencion de Daguerre venguèt publica au començament de [[1839]] e entraïnèt una multiplicacion dei trabalhs e dei publicacions sus la [[fotografia]] (→ [[1839]]).
<br/>
{{veire|Proteïna}}
'''1838''' : descubèrta dei [[proteïna]]s per [[Jöns Jakob Berzelius]].
<br/>
'''1838''' : desvolopament d'un procès de sintèsi d'[[acid nitric]] amb una oxidacion catalica d'[[amoniac]] per [[Frédéric Kuhlmann]] ([[1803]]-[[1881]]).
 
== Decès ==