Cinèma : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Ricou31 (discussion | contribucions)
Balisa : editor de codi 2017
Cap resum de modificació
Linha 5 :
<!-- Article redigit en lengadocian -->
{{1000 fondamentals}}
[[Fichièr:Fratelli Lumiere.jpg|thumb|right|250px|Los fraires Lumière.]]
Lo '''cinèma''', abreviacion de '''cinematograf''', es la [[tecnica]] de projeccion d'imatges d'un biais rapid e successiu que crèa l'impression de movement (''kino'' en [[Grèc (lenga)|grèc]] significa "movement", e ''graphos'' significa "escriure" o "gravar") ; es tanben l'[[art]] de produire d'òbras en utilizant aquela tecnica.
 
Es apelat tanben lo [[seten art]], pr'amor que amassa la musica, la dança, lo teatre e la pintura, es aital l'art de totas las arts.
Linha 12 :
Lo cinèma es plan antic, que ja en epòcas primitivas se faguèron espectacles prèp del [[fuòc]], al canton, ont se simulavan [[son]]s amb la [[boca]] e movements amb las [[man]]s. Las representacions amb [[mariòta]]s e [[ombras chinesas]] o dins las [[lantèrnas magicas]] son d'antecedents del cinèma coma lo coneissèm ara.
 
Çò qu'actualament li ne disèm de cinèma es possible gràcias a l'invencion del ''cinematograf'' pels fraires [[Lumière]] a la fin del [[sègle XIX]]. Aquò permetèt d'enregistrar totas aquestas composicions de movement e passèron d'èsser simultanèas a venir salvadas per la posteritat.
 
Lo [[28 de decembre]] de [[1895]] aguèt luòc la primièra projeccion comerciala de cinèma<ref> Ja una projeccion privada en pichon comitat s'èra facha a Lion en març de la meteissa annada.</ref>, organizada pels fraires Lumière dins lo ''Grand Cafè'', a [[París]].
 
== Nòtas e referéncias ==
{{reflist}}