Ans 1650 : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Linha 12 :
'''1648-1653''' : en [[França]], maugrat lo succès representat per lei [[Tractats de Vestfàlia]], lei tensions deis ans precedents a prepaus dei questions fiscalas e dau partiment dau poder politic entraïnèron d'insureccions popularas que se transformèron en guèrra civila. Complèx, lo conflicte opausèt lei partisans dau poder reiau ([[Ana d'Àustria]], [[Jules Mazarin|Mazarin]]...) a una coalicion de maucontents favorables a una limitacion d'aqueu poder (aristocracia auta, borgesiá...). S'acabèt per una victòria de l'armada reiala que permetèt de renfòrçar l'autoritat dau govèrn.
<br/>
{{veire|Tractat dei Pirenèus}}
'''1654-16581659''' : represa dei combats entre [[França|Francés]] e [[Espanha|Espanhòus]]. Consequéncia de la [[Guèrra de Trenta Ans]], lo conflicte s'acabèt per una victòria francesa.
<br/>
'''1656''' : en [[Indonesia]], la decision de la [[Companhiá neerlandesa deis Índias orientalas]] de concentrar la cultura de clavet dins sei possessions d'[[Ambon]] conoguèt un succès important amb la somission dau sultan de Ternate obligat d'acceptar la destruccion de sei culturas de clavet en cambi d'una ajuda per redurre certanei rebellions activas sus son territòri.
Linha 24 ⟶ 25:
 
== Cultura ==
 
'''1659''' : en [[França]], premierei representacions dei pèças de [[teatre]] ''Œdipe'' ([[Pierre Corneille|Corneille]]) e ''Les Précieuses ridicules'' ([[Molière]]).
 
== Sciéncias e tecnicas ==