Mart (mitologia) : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 5 :
Per influéncia de la cultura greca, Mart foguèt identificat amb lo dieu grèc [[Arès]], que los mites foguèron reinterpretats dins la literatura e l'art roman amb lo nom de Mart. Mas lo caractèr e la dignitat de Mart se destriavan fondamentalament de los de son omològ grèc, qu'es sovent tractat amb mesprés e repulsion dins la [[Literatura grèga antica|literatura grèga]]. L'autar de Mart dins lo Campus Martius, lo quartièr de Roma que li prenguèt lo nom, seriá estat dedicat per [[Numa]], lo segond rei de Roma semi-lgendari épris de patz. E mai que le centre del culte de Mart foguèsse a l'origina situat a l'exterior del limit sacrat de Roma (pomerium), [[August]] faguèt del dieu un fogal renovelat de la religion romana en establissent lo Temple de Mart Ultor dins son novèl forum.
 
Emai qu'Ares foguèsse considerat principalament coma una fòrça destructritz e destabilisatritz, Mart representava lo poder militar coma un mejan d'assegurar la patz e èra un paire (pater) del pòblle roman. Dins la genealogia mitica e los mites fondators de Roma, Mart èrat lo paire de [[Romul e Rème]] amb Rea Silvia. Son istòria d'amor amb Vènus reconcilièt simbolicament las doas tradicions diferentas de la fondacion de Roma; Vènus èra la maira divina de l'eròi [[Enèu]], celebrat coma lo [[Guèrra de Troia|refugiat troian]] que "fondèt" Roma plusors generacions abans que Romul pausa los murs de la vila.
 
L'importància de Mart dins l'establiment de l'identitat religiosa e culturala al sen de l'Empèri roman es indicada pel grand nombre d'inscripcions l'identificant a une divinitat locala, especialament dins las províncias occidentalas.