Vesuvi : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 20 :
'''Vesuvi''' ([[italian]] ''Vesuvio''), es un [[estratovolcan]] situat pel [[Golf de Nàpols]], en [[Itàlia]], aperaquí a 9km a l'èst de [[Nàpols]] a una corta distància del litoral. Es un dels nombroses volcans de l'arc volcanic campanian. Vesuvi es constituit d'un larg còn parcialament enrodat per los bòrds ribassuts d'una [[caldera]] formada per l'esfondrament d'un estructura originala pus nauta.
 
Lo Vesuvi es subretot conegut per son [[Erupcion del Mont Vesuvi en l'an 79|erupcion de l'an 79]] que menèt al sebeliment e a la destruccion de las ciutats romanas de [[PompèiPompeï]] e [[HerculanErculan]]. Aquela erupcion ejectèt una nívol de [[pèira]]s, [[cendre]]s e fums a una nautor de 15 a 30km, e escopiguèt [[lava]] e pèira ponça polverizada en quantitat de 1.5 [[million]] tonas per segonda, desliurant fin finala cent mila còps l'energia termica de la bomba atomica d'[[Hiroshima]]. S'estima que 16,000 personas defuntèron pr'amor dels [[flux piroclastic|flusses piroclastics]] idrotermals. Lo sol testimoniatge de l'eveniment consistís en doas letras de [[Plini lo Jove]] adreiçadas a l'istorian [[Tacit]].
 
Vesuvi coneguèt dempuèi mai d'una erupcions e es lo sol [[volcan]] subre lo sòl europèu actiu las cent darrièras annadas. Es considerat uèi coma un dels pus perilhós volcan del mond pr'amor qu'una populacion de