Masuc : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Linha 27 :
==Istòria==
 
Los primièrs masucs foguèron fargats al [[sègle XVII]]. Pauc après la [[Segonda Guèrra Mondiala]], a pauc près 1000 buronsmasucs èran encara en activitat (264 buronsmasucs sus Aubrac) mas progressivament los burons foguèron abandonats pr'amor que la man d'obra necessària al seu foncionament emigrava cap a París.
Dins las annadas 1960, lor nombre es tombat a l'entorn de 60 (51 sus Aubrac en 1964) en relacion amb la modernizacion de l'agricultura. Los dos darrièrs masucs d'Aubrac (Camejana dins Avairon e Lo Teron en Losera) foguèron barrats lo 13 d'octobre de 2002, per encausa de las nòrmas europèas qu'aurián obligat a far d'investiments tròp importants.
Un sol masuc foguèt tornat mes en servici en 2005. Es lo masuc del Puèch de la Trelha en Losera (situat sus la rota entre [[NasbinalsLas Binals]] e lo pas de Bonacomba).
La producion formatgièra dels masucs es uèi assegurada per la cooperativa "Jove Montanha de La Guiòla" dins Avairon. Aquela produccion s'arrèsta pas de créisser mostrant que la foncion economica iniciala dels burons, luènh de desaparéisser, fa pas que prene d'importància.