Sègle IX : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Linha 269 :
'''830''' : publicacion per [[Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi]] d'un [[zij]] dich ''Zīj al-Sindhind'' (« [[Taula indiana]] » en [[occitan]]). Establit a partir dei calculs e dei teorias de [[Ptolemèu]] e deis astronòms [[Índia|indians]], venguèt una referéncia majora de l'[[Edat Mejana]] per l'estudi e la prediccion dau movement deis astres.
<br/>
'''832''' : fondacion de l'[[Ostal de la Sapiença|Ostau de la Saviesa]] de [[Bagdad]]. Èra un centre scientific associant de bibliotècas, de centres de traduccion e de luòcs de reünion per lei sabents. Permetèt a l'elèit scientific arabopersan de tradurre e de perseguir lei recèrcas anticas.
<br/>
'''833''' : publicacion a [[Bagdad]] per lo sabent [[Iran|persan]] [[Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi]] dau ''Kitāb ṣūrat al-Arḍ'' (''[[Libre sus l'Aparéncia de la Tèrra]]'' en [[occitan]]) que gropava una lista de {{formatnum:2402}} coordenats geografics de vilas e d'autrei endrechs de remarca. Permetiá de completar e de corregir la ''Geographia'' publicada per [[Ptolemèu]] dins lo corrent de l'[[Antiquitat]].