Sègle IX : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Linha 252 :
== Sciéncias e tecnicas ==
 
'''812''' : en [[Republica Populara de China|China]], per facilitar lei cambis economics, premiera utilizacion d'una [[moneda]] de [[papièr|papier]].
<br/>
'''v. 820''' : publicacion a [[Bagdad]] per [[Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi]] d'un libre d'astronomia (''Zīj al-Sindhind'') amb de taulas regardant lo movement dau [[Solelh|Soleu]], dei cinc [[planeta]]s conegudas e de la [[Luna]].
<br/>
Linha 266 ⟶ 268:
<br/>
'''833''' : publicacion a [[Bagdad]] per lo sabent [[Iran|persan]] [[Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi]] dau ''Kitāb ṣūrat al-Arḍ'' (''[[Libre sus l'Aparéncia de la Tèrra]]'' en [[occitan]]) que gropava una lista de {{formatnum:2402}} coordenats geografics de vilas e d'autrei endrechs de remarca. Permetiá de completar e de corregir la ''Geographia'' publicada per [[Ptolemèu]] dins lo corrent de l'[[Antiquitat]].
<br/>
'''v. 850''' : redaccion de tractats d'[[optica]], de [[medecina]] e de [[criptografia]] per [[Al-Kindi]]. En particular, publiquèt lo premier obratge de [[criptanalisi]] ont presentèt lo metòde de l'[[analisi frequenciala]].
<br/>
'''850''' : publicacion a [[Bagdad]] per lei fraires [[Banu Musa]] dau ''[[Libre dei Dispositius Engenhós]]'' que depinta divèrseis aparelhs e dispositius avançats, compres de sistèmas automatics.