Guilhèm de Gellona : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
BoulaurBot (discussion | contribucions)
m Wikipedia python library
Cap resum de modificació
Linha 4 :
}}
{{ortografia}}
[[File:Strasbourg,_Relief_Renaissance,_Conversion_de_saint_Guillaume_d'Aquitaine.jpg|thumb|Guilhèm de Gellona, retlèu a Estrasborg]]
'''Guilhèm de Gellona''' (n.vèrs [[768]] - m.[[18 de mai]] de [[812]]), foguèt [[Comtat de Tolosa|comte de Tolosa]], duc d'[[Aquitània]], e marqués de [[Septimània]]. eEs un sant de la [[Glèisa Catolica]] (canonizat en [[1066]]).
ConegutEs conegut en [[França]] coma ''Guillaume d'Orange'', mercé a un cicle de [[cançon de gèsta]] que n'es l'eròi.
 
Filh de Teodoric, comte d'[[Autun]] e duc de [[Borgonha]], èra per sa maire Aula (o Alda), felen de [[Carles Martèl]] e doncas cosin de [[Carlesmanhe]], que li transmètet lo comtat de Tolosa amb títol de duc, en [[781]] quand creèt lo ducat d'[[Aquitània]]. Après 781 foguèt conselhièr de [[Loís lo Piós]]. La region tolosana s’espandissiá al sud dels [[Pirenèus]] fins a [[Septimània]] e Gotia, que dins las annadas seguentas tombèron jos la dominacion dels francs. Portava doncas lo títol de duc, mas tanben lo de marqués per las tèrras frontalièras. En [[785]] ajudèt a la a la conquista de [[Girona]] e d'autres endreches de [[Gotia]]. En [[790]] succediguèt a [[Corson]] coma comte de Tolosa e cediguèt l'administracion d'unes comtats al seus filhs: [[Rasés]] e [[Conflent]] a Berà, [[Rosselhon]] a Gaucèlm e probablament d'autres comtats a Adalem. En [[791]] combatèt los bascos. En [[793]] foguèt derrotat pels arabis sus Orbièl, mas aquestes darrièrs se deguèron retirar fins en [[Cerdanha]]. En [[801]] participèt a la conquista de Barcelona, amb [[Ademar de Narbona]], [[Berà]] e d'autres.