Sègle I apC : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Linha 55 :
'''33''' : crisi economica grèva au sen de l'[[Empèri Roman]]. [[Tibèri]] deguèt ordonar un important plan de despensas publicas e o completar amb una partida de sa fortuna personala per restablir pauc a pauc la situacion (→ [[36]]).
<br/>
'''34-35''' : crisi entre [[Empèri Roman|Romans]] e [[Empèri Part|Parts]] per lo contraròtle d'[[Armenia]]. [[Tibèri]] liberèt un pretendent au tròne e suscitèt de revòutas dins lo territòri dau rèi [[Artaban III]] que deguèt rapidament abandonar seis ambicions sus la region (→ [[38]]).
<br/>
'''36''' : crisi economica novèla en [[Itàlia]] après un [[incendi]] que destruguèt una partida de [[Roma]]. [[Tibèri]] tornèt capitar de redreiçar la situacion amb l'organizacion d'una ajuda alimentària e de despensas publicas novèlas.
<br/>
'''37''' : mòrt de l'emperaire roman [[Tibèri]] que laissèt un tesaur de 2,7 miliards de [[sestèrci]]s. Foguèt remplaçat per [[Caligula]] que despensèt aquela sòma en mens de 6 mes e instaurèt un regim [[despotisme|despotic]].
<br/>
'''38-40''' : agravament dei trèbols intèrnes au sen de l'[[Empèri Part]] que conoguèt un periòde caòs important amb de revòutas sostengudas per lei [[Empèri Roman|Romans]].
<br/>
'''39''' : en [[Vietnam]], revòuta dei sòrres Trung còntra la preséncia chinesa. Necessitèt la mobilizacion de mejans militars importants per tornar establir lo poder imperiau sus lo país. Per empedir una insureccion novèla, lo govèrn decidiguèt de sinizar leis elèits locaus.
 
== Sciéncias e tecnicas ==
Linha 71 ⟶ 75:
* [[Jèsus de Nazareth]].
* [[Sejan]], [[prefècte dau pretòri]] [[Empèri Roman|roman]].
* [[Tibèri]], emperaire [[Empèri Roman|roman]].
 
== Liames intèrnes ==