Ors (mamifèr) : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Anullacion de las modificacions 2176548 de 192.148.208.20 (discussion)
Balisa : Desfés
Linha 13 :
 
 
Los '''orses''' son de grands [[mamifèr]]s [[plantigrad]]s de l'òrdre dels [[carnivora|carnivòrs]], familha dels [[ursid]]s, sosfamilha dels '''ursinats'''. En Occitània es present sustot en [[Bearn]] mas pòt anar fins a la [[Bigòrra]] e lo [[Lengadòc]].
 
Sos pichons son los ''orsons, orsets, orsats, orsalhons'' o ''orsarròts''.
 
== Descripcion ==
Linha 23 ⟶ 21:
Los orses an un còrs grand amb los membres poderoses. Caminan gaireben coma d'umans. An de [[pata]]s longas, un [[morre]] larg, e d'[[aurelha]]s redondas. Lors [[dent]]s s'utilizan per la defensa e coma esplech e dependon del regim de l'ors. Lors [[arpa]]s s'emplegan per esquinçar, cavar, e atrapar.
 
Fòrça orses de las regions nordicas « ivèrnan » en ivèrn. La temperatura de lor còrs descend relativament bas e pòdon èsser aisidament revelhats. Son de semiivernants.
 
La durada de vida mejana d'un ors es de 25 a 40 ans.
Linha 33 ⟶ 31:
 
=== Regim alimentari ===
Son principalament [[omnivòr]]s, mentre que d'unes anajan un regim mai especializat, coma los [[orses blanc]]s. Manjan de [[liquèn]]s, de [[raiç (botanica)|rasigas]], de [[notz|noses]], e de [[baia (botanica)|baias]]. Pòdon tanben anar a un flume o a tota autra aiga de superfícia per capturar de [[peis]]ses. L'ors es una espècia [[mellifag]]a. Li agrada de manjar de [[mèl]] quand ne tròba. Los orses viatjan luènh per trobar de fonts de noiridura. Practican abitualament la caça als [[crepuscul]]s.
 
=== L'ors e l'òme ===