Protostomia : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cedric31 (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Cedric31 (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 21 :
{{taxobox fin}}
 
Los '''protostomians''' ('''''Protostomia''''') son una de las doásdoas divisions dels [[bilateriansbilateria]]ns.
 
La caracterisacion es basada sus de critèris embriologicsembriològics. Lo nom, quique significa en grèc ''boca en prumièrprimièr'', descriu lor particularitat principala :
* Durant l'[[embriogenèsi], aprèp la fasa de [[gastrulacion]], lo [[blastopòr]] desvenirádesvenirà la [[boca]], l'anús necessita lo perçament d'un pòre segondariamentsegondàriament a la mesa en plaça dels teissuts.
 
Lo clivatge cellulari de tipe espiral durant la [[segmentacion]] (prumièrasprimièras divisions de l'uòu) e la determinacion precòça de las cellulas fan partida de las autras caracteristicas fondamentalas. En efècteefièch, se òm enlèva una cellula a l’ estadil’estadi 4 cellulas de l'[[embrion (biologia)|embrion]], aceisteaqueste morís incapable de se desvolopar contrariamentcontràriament als [[deuterostomia|deuterostomian]]s que las cellulas podenpòdon èstre reprogramadas fins a pro tard pendent lo desvolopament.
 
Enfin, lo coelòmquelòm es esquizocoeleesquizoquele. Lo [[mesodèrm]] formafòrma just aprèp la [[gastrulacion]] una pichona massa alpichona a l'entorn del [[blastopòr]], entre l'[[endodèrm]] ete l'[[ectodèrm]]. Aquesta massa originalament compacta se trauca per formar lo [[quelòm]].
 
Lo sistèma nerviós es ventral a l'excepcion del ganglion cefalic. L'animal es de tipe Iponeurian amb un collar periesofagian. La larva [[trocofòr]] es caracteristica.
Linha 34 :
L’esquelèt quand existís ([[artropòd]]s) es un exòsquelèt.
 
Remarca: la segmentacion embronaria espiralada es pas generala a totstotes los protostomians mas i a jamai de segmentacion radiala. Los protostomians son un grop fòrtfòrça diversificat que conten la majoritat dels bilateriabilaterians. Aqueste grop fòrt vast es ele-meteis divisatdevesit en dos grops tant palnplan per l'estudi de l'anatomia que per la biologia moleculària. Mas, los dos metòdes donan d’ arbresd’arbres fòrt diferents que se recoupanrecopan pas.
 
[[Categoria:Filogenia dels animals]] [[categoria:Bilateria]] [[categoria:Protostomia]]