Malautiá de coronavirus de 2019 : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Xophe84 (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Linha 1 :
{{Eveniment recent}}
[[Fichièr:Symptoms of coronavirus disease 2019 2.0-oc.svg|vinheta|Simptòmas de COVID-19.|alt=|309x309px]]
La '''malautiá de coronavirus 2019''', abreujada coma '''COVID-19''' (acronim [[anglés]] significant ''coronavirus disease 2019''), es una [[malautiá infecciosa]] emergenta de tipe zoonòsi virala, provocada pel coronavirus SARS-CoV-2 (èx 2019-nCoV), responsable d'unad’una [[epidèmia]] aventque debutatcomencèt en [[decembrenovembre]] de [[2019]]<ref>Helen Davidson. [https://www.theguardian.com/world/2020/mar/13/first-covid-19-case-happened-in-november-china-government-records-show-report "First Covid-19 case happened in November, China government records show - report"], ''The Guardian'', 13 de març de 2020</ref> dins la vila de [[Wuhan]], capitala de la província delde [[Hubei]], en [[Republica Populara de China|China]] centrala.
 
EnEntre novembre e [[decembre]] de [[2019]], mantas personas trabalhant dins un mercat de gròs de fruches de mar foguèron espitalizadas a Wuhan. Lo [[21 de decembre]], los mètges de l'estudil’estudi realizan que son en preséncia d'und’un nòu agent patogèn respiratòri.
 
La faiçon principala d'infeccion en umans es la transmission de persona a persona, que se produsís generalament a travèrs de gotetas respiratòrias d'individus infectats qu'estosseganqu’estossegan, esternudan o exhalan. A un periòde d'incubaciond’incubacion d'entred’entre 2 e 14 jorns. La transmission se pòt limitar en ruscant las mans e amb una bona igièna.
 
Lo L’[[11 de març]] de [[2020]], l'l’[[Organizacion Mondiala de la Santat]] declarèt una pandèmia.
 
L’epidèmia bota al lum l’impreparacion dels servicis de santat publica e dels govèrns.
 
==Referéncias==
<references />
 
== Vejatz tanben ==