Papièr : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Balisas : cambiament per telefonet Modificacion pel web mobil Modification sur mobile avancée
Balisas : cambiament per telefonet Modificacion pel web mobil Modification sur mobile avancée
Linha 126 :
Lei produchs quimics permèton de donar de proprietats diferentas au papier. Lo bisulfit (acid) es basat sus l'accion dau [[dioxid de sofre]] que permet de solubilizar la lignina e leis impuretats dei [[conifèr]]s. Permet de produrre una pasta que sei proprietats son similaras a aquelei dei pastas fabricadas a partir de pelha. Lo sulfat (alcalin) permet de tractar totei lei tipes de [[fusta]] ò de [[vegetau]]s. Son agent actiu es la [[soda]]. Entraïna la formacion d'una pasta sorna. Aquela [[color]] demorèt lòngtemps un problema car son blanquiment es pus malaisat d'aqueu de la pasta realizada amb de bisulfits.
 
Per l'injeccion dins la maquina de papier, la pasta arriba dins una [[caissa de tèsta]]. Fòrça diluïda (1% de concentracion), passa dins un sistèma de labras que permèton de formar un giscle ben omogenèu sus una taula de formacion compausada d'una tala e de sistèmas d'estorratge. La [[gravitat]] e la velocitat de la taula (mai de {{formatnum:2000}} m/mn) permèton d'eliminar una importanta partida de l'[[aiga]], çò qu'entraïna la formacion d'un tapís de fibras de mai en mai dens. Aqueu darrier es alora dirigit vèrs de sistèmas d'aspiracion e una pressa que permèton de redurre la proporcion d'[[aiga]] a 60%. A la sortida de la pressa, lo fuelh es pron solid per quitar son supòrt de formacion e passar dins lei secadors. L'objectiu es de secar lo papier gràcias a un ensems de cilindres curats caufants. La [[temperatura]] i es pauc a pauc aumentada fins a 120 °C. Aquò permet de demenir la concentracion d'[[aiga]] entre 5 e 10%.
 
Lei procès complementaris de tractament se debanan après lo secatge. Lo calandratge necessita solament dos cilindres en rotacion. En revènge, l'apondon d'un jaç suplementari a la superficia dau papier es pus complèx. Demanda d'empegar un jaç constituït de [[pigment]]s, de [[minerau]]s ([[carbonat]]s...) ò de derivats dau [[cauchó]]. La fabricacion dei preparacions requistas per l'operacion es generalament realizat dins una zòna separada. Enfin, a la sortida de la pegadera, lo papier es condicionat en bobina.
A la sortida de la pressa, lo fuelh es pron solid per quitar son supòrt de formacion e passar dins lei secadors. L'objectiu es de secar lo papier gràcias a un ensems de cilindres curats caufants. La [[temperatura]] i es pauc a pauc aumentada fins a 120 °C. Aquò permet de demenir la concentracion d'[[aiga]] entre 5 e 10%.
 
Lei procès complementaris de tractament se debanan après lo secatge. Lo calandratge necessita solament dos cilindres en rotacion. En revènge, l'apondon d'un jaç suplementari a la superficia dau papier es pus complèx. Demanda d'empegar un jaç constituït de [[pigment]]s, de [[minerau]]s ([[carbonat]]s...) ò de derivats dau [[cauchó]]. La fabricacion dei preparacions requistas per l'operacion es generalament realizat dins una zòna separada.
 
=== Caracterizacion e tipologia dei papiers ===