Papièr : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Balisas : cambiament per telefonet Modificacion pel web mobil Modification sur mobile avancée
Cap resum de modificació
Balisas : cambiament per telefonet Modificacion pel web mobil Modification sur mobile avancée
Linha 106 :
La [[pasta de papier]] es lo materiau de basa de la fabricacion dau papier. Uei, es principalement producha a partir de [[fusta]] mai tot materiau contenent de fibras de [[cellulòsa]] pòu èsser utilizat. [[Istòria|Istoricament]], serviguèron donc de matèrias premieras de [[teissut]]s d'origina vegetala ([[coton]], [[lin]], [[canebe]]...), de vegetaus lignocellulosics ([[lin]], [[canebe]], [[cana de sucre]]...), de papiers gausits ò de cròtas d'[[erbivòr]]s [[domesticacion|domestics]].
 
La premiera etapa de la fabricacion de la pasta consistís a facilitar la liberacion de la [[cellulòsa]] en destructurant la matèria en preséncia d'[[aiga]]. La [[fusta]] es ansin deruscada, trissada e raspada mentre que, la pelha es estraçada e desfilfrada e lo papier es trissat avans d'èsser mesclat amb d'[[aiga]]. Puei, la mescla obtenguda a la sortida d'aqueleis operacions dèu èsser filtrada e omogeneïzada. Per aquò, es necessari de la passar dins de banhs onte pòu subir de tractaments complementaris. Aquò es fòrça important dins lo cas de la pasta de [[fusta]] que contèn d'impuretats ([[lignina]]...) que pòdon s'eliminar amb un apondon de bisulfat (subretot utilizat per lei [[conifèr]]s) ò de sulfat. Es tanben possible de realizar una operacion de [[blanquiment (papier)|blanquiment]] gràcias a d'agents oxidants ([[peroxid]]s, [[clòr]], [[oxigèn]]...).
 
Lei quantitats d'[[aiga]] pura requistas per la preparacion de la pasta son fòrça importantas (51 L per 500 fuelhs de papier produch a partir de [[fusta]] e 130 L dins lo cas de fuelhs reciclats).
 
==== Produccion dei fuelhs ====