Permafròst : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Creacion de la pagina amb « Fichièr:Permafrost NH.png|thumb|right|Imatge satellit dei regions de permafròst : permafròst permanent (roge/mauva), permafròst sasonier (arange), permafròs… »
 
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 3 :
Lo '''permafròst''' es un sòu gelat, caracteristic dei regions polaras, format de brigas de [[ròca]]s, de sediments e de [[glaç]]. Son espessor pòu agantar plusors [[quilomètre]]s dins lei regions polaras e subpolaras somesas a de [[temperatura]]s frejas tota l'annada. Dins lei regions pus temperadas, un permafròst sasonier pòu existir.
 
Geologicament, lo permafròst es fach de tres jaç. La partida superiora es dicha « activa » car es susceptible desgelar durant lei [[setmana]]s pus caudscaudas entraïnant sa transformacion. A una espessor de 2 a 3 mètres. Lo jaç intermediari es pus important (10-15 m). Es somés a de variacions de temperatura mai demòra en dessota dau ponch de congelacion de l'[[aiga]]. Enfin, la zòna inferiora conoís ges de variacion sasoniera.
 
Dempuei la fin dau sègle XX, lo [[rescalfament climatic|rescaufament climatic]] entraïna la disparicion progressiva dau permafròst. Aqueu fenomèn es l'objècte d'estudis importants car lei terrenhs degelats an tendància de liberar de substàncias polluentas ([[mercuri (element)|mercuri]], [[metan]]...) que son susceptiblas de causar de problemas environamentaus grèus. De mai, es un indicator aisat de seguir per mesurar l'importància de l'aumentacion dei [[temperatura]]s.