Vin : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Linha 84 :
 
=== Lei vendémias ===
 
[[Fichièr:Grape gathering.jpg|thumb|right|[[Fotografia]] d'una recòlta manuala.]]
 
Lei vendémias son la recòlta dau rasin destinat a la produccion de vin. D'un biais generau, es preferible de retardar sa data fins a obtenir un bòn equilibri entre la tenor de [[sucre]]s e l'[[aciditat]] dau [[fruch]]. Pasmens, un relambi tròp lòng pòu entraïnar una demenicion dau rendement e, dins lei cas pus grèus, una aumentacion de la quantitat de [[sucre]]s. De mai, lei condicions [[meteorologia|meteorologicas]] son de susvelhar, especialament se l'umiditat es importanta, car son susceptiblas de favorizar l'aparicion de [[porridura]]s e de [[malautiá]]s.
 
La recòlta ela meteissa pòu èsser manuala ò mecanizada. A priòri, lei vendémias manualas permèton de selecionnar lei rasins e es lo mòde de recòlta de la màger part dei vins de qualitat. Pasmens, existís de vins necessitant d'acampatges pus largs (rasins, fuelhas...). De mai, lei tecnicas modèrnas de vinificacion permèton de demenir lei consequéncias d'una recòlta mecanizada pauc selectiva.
 
La maduretat dau [[fruch]] varia segon lei vitatges, lei regions e lei vins. Per la màger part dei vins, son chausits de fruchs madurs culhits a la fin de l'[[estiu]] ò au començament de l'[[autona]]. Dins aquò, existís de recòltas tardivas que permèton a de [[porridura]]s « noblas » de se desvolopar. Enfin, es tanben possible de secar lo rasin durant plusors setmanas avans de començar son tractament.
 
=== La vinificacion ===
Recuperada de « https://oc.wikipedia.org/wiki/Vin »