Gasconha : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Linha 85 :
[[Fichièr:Blason province fr Gascogne.svg|thumb|150px|Blason de Gasconha]]
 
Segon la legenda, la soa [[banèra]] (basada sus ua [[crotz de sant Andriu]]) qu'estó balhada peu papa au parat de la [[Tresau Crosada]].
 
Recentament, ua banèra totaument nava, dita banèra de la Dauna, qu'estó prepausada coma simbèu modèrne deus País Gascons (la Gran Gasconha lingüistica). La banèra de la Dauna qu'ei compausada de dus triangles complementaris roge e blanc qui son las duas colors deus carrats deus hestaires. Lo triangle roge qu'evòca lo triangle aquitan de la Gasconha lingüistica. La banèra qu'amuisha tanben un cap de dauna de perhiu, la de la Dauna de [[Brassempoi]], ua escultura gravetiana de {{formatnum:25000}} ans d'atge, haut o baish, trobada a [[Brassempoi]] en [[Shalòssa]]. La Dauna simboliza l'estacament eternau a la tèrra e a la lenga de la Gran Gasconha. Lo drapèu de la Dauna qu'estó adoptat per ua majoritat en un sondatge organizat per [http://www.aquitaineonline.com/rumeurs-en-aquitaine/les-echos-gascons/nouveau-drapeau-de-la-gascogne-2008060205.html Aquitaineonline] e {{Referéncia necessària|qu'aparescó oficiaument peu prumèr còp a l'Ostau de Vila de Baiona a l'estiu de 2008. {{Citation needed|reason=Your explanation here|date=October 2019}}
 
Lo blason arborant leons e espigas de blat qu'ei tanben utilizat oficiaument (sus las façadas deus ostaus de comunas, coma a Baiona).