Còr : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jmarchn (discussion | contribucions)
Millor dibuix
Holder (discussion | contribucions)
m corr using AWB
Linha 165 :
{{Traduire | còde de lenga = ca
| tèxt original = * El cor bomba només el 70 per cent de la sang que es troba a les aurícules i als ventricles.
* Hi ha sensors en el nostre sistema circulatori que s'encarreguen de "sentir (o rebre les sensacions de)" les pressions, és per això que es diuen baroreceptors . Al cor tenim baroreceptors de pressió baixa, localitzats a les parets de l'aurícula i en vasos pulmonars, aquests són sensibles a la distensió de les parets. Per exemple, si disminueix l'ompliment normal dels vasos pulmonars i les aurícules llavors hi haurà un senyal (que arriba al tronc encefàlic) que l'avisi el sistema nerviós que ha d'aumentar l'activitat simpàtica i la secreció d'Hormona antidiürètica per tal de compensar aquesta "baixa de volum "que hi havia. També hi ha baroreceptors al bastó aòrtic i en el si carotidi que, segons es produeixi una disminució o una aumentacion de la pressió sanguínia es estimularan el sistema nerviós simpàtic o parasimpàtic respectivament per tal de restablir el canvi de la pressió (retroalimentació negativa).
* Durant el desenvolupament intrauterí de l'humà, estructures que compleixen la funció del cor apareixen entre les setmanes 4 i 5 però, en no disposar l'embrió d'un [[sistema nerviós]] en funcionament, aquest funciona de manera automàtica, i els seus batecs tenen una freqüència de 160 lat / min. Aquesta freqüència aumenta fins a la [[setmana]] 8 a 10. En l'últim trimestre, quan el sistema nerviós ja és funcional, la freqüència disminueix. En aquesta etapa es produeix un control parasimpàtic del ritme cardíac. <ref> {{Ligam web | url = http://books.google.com.ar/books?id=OdkYwzh4800C|títol = Gillian Pocock, Christopher D Richards (2005 ) Fisiologia humana: La base de la medicina.}} pag 536 </ref> <ref> {{Ligam web | url = http://books.google.com.ar/books?id=N_v49qVtSRUC| títol = J González-Merlo, J R del Sol Obstetrícia.}} Pàgina 119 </ref>
* Gairebé tothom té el cor al centre (entre els pulmons) però hi ha una petita proporció de la població (0.01%) que té el cor inclinat cap a la dreta.