Arc de Sant Martin : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Noms vernaculars.
Seccion de noms vernaculars del Congrès.
Linha 16 :
Se las reflexions son cinc o sièis, l'angle de reflexion ja es fòrça inferior e atal fa que sián invisibles per l'observador.
 
Mai bassa es la situacion del sol mai grand se veu l''''arc de Sant Martin'''. Dins las observacions fachas dempuèi la tèrra es improbable de veire un arc de mai de 180º, peque la vision totjorn demorará limitada per l'[[orizont]] e lo mai normal es de veire d'arcs d'uns 120º. Sembla que dempuèi un [[avion]] seriá possible de veire d'arcs que serián un cercle complet.
 
Aquel fenomèn optic interpelèt l'atencion dels òmes dempuèi l'antiquitat, li donant interpretacions mai divèrsas. Mas, sonque en [[1611]] se formulèt la Teoria Elementala ([[Antonius Demini]]), que serviguèt de basa a [[René Descartes]] per las seunas conclusons. [[Isaac Newton]] aportèt les seunas trobalhas sus la decomposicion en colors de la lutz blanca del [[Solelh]] e als primièrs ans del [[sègle XIX]] [[Thomas Young]] formulèt la Teoria Complèta.
 
=== Variantas dialectalas<ref>{{Cite web|url=https://www.locongres.org/oc/aplicacions/dicodoc-oc/dicodoc-recerca?option=com_dicodoc&view=search&Itemid=168&type=fr-oc&dic%5B%5D=BASIC&dic%5B%5D=RBVD&dic%5B%5D=ALPC&dic%5B%5D=ATAU&dic%5B%5D=PROV&dic%5B%5D=PNST&dic%5B%5D=OMLH&dic%5B%5D=LAUS&dic%5B%5D=LAGA&dic%5B%5D=LEMO&q=arc-en-ciel&q2=&submit=Cercar|publisher=Lo Congrès permanent de la lenga occitana|títol=Dicod'Òc-Diccionari occitan}}</ref> ===
Arcolan, arcan, arcau, arcana, arcanèl, arcolin, arquet, arrodet.<br>
Arc de Sant Martin, arc de Sent Martin.<br>
Arc de seda.
 
== Dins la cultura ==
Linha 28 ⟶ 33:
 
Los [[Bodisme|bodistas]] nomenan Arc de Sant Martin dins l'estadi mental atengut al [[Nirvana (bodisme)|nirvana]], simbolizant la jòia suprèma (per la reünion de totas las colors). Per contra, pels [[Japon|japoneses]] es un simbol de mal astra, un presagi, per la similitud a la seuna forma amb una sèrp, animal maldich.
 
== Nòtas e referéncias ==
{{reflist}}
 
{{commons|Rainbow|Arc de Sant Martin}}