Arabia Saudita : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Linha 106 :
La [[Premiera Guèrra Mondiala]] ([[1914]]-[[1918]]) cambièt aquela situacion après la declaracion de guèrra entre lo [[Reialme Unit|Reiaume Unit]] e l'[[Empèri Otoman]] en novembre de [[1914]]. Tre [[1915]], [[Londres]] comencèt de discussions amb lei caps arabis de la [[peninsula]] per entraïnar una revòuta dins la region. Aquò permetiá ai Britanics de renfòrçar lei defensas dau canau de Suèz e dau [[Golf Persic]]. Donèron ansin una ajuda militara a [[Muhammad al-Idrisi]], emir d'Asir, au ''cherif'' de [[La Mèca]] (que prenguèt la tèsta de la principala revòuta aràbia en junh de [[1916]] e se proclamèt rèi de [[Hedjaz]]) e a Ibn Saud. Aqueleis estats aprofichèron la situacion per venir totalament independent de l'[[Empèri Otoman]].
 
Lo conflicte renforcèt [[Hedjaz]] e [[NedjdNedj]] que s'opausèron rapidament. Lo premier èra sostengut per lei [[Reialme Unit|Britanics]] mai lo segond podiá se fisar au dinamisme deis ''ikhwan''. Tre [[1919]], de colonias ''ikhwan'' foguèron creadas en [[Hedjaz]] que perdiguèt pauc a pauc sa supremàcia dins lei regions occidentalas de la peninsula. Leis ''ikhwan'' se dirigiguèron pereu amb succès vèrs lo nòrd. I conquistèron la mitat de Kuweit ([[1920]]), l'emirat de Chammar ([[1921]]) e s'avancèron en direccion d'[[Iraq]] e de [[Transjordània]] onte foguèron unicament arrestats per l'aviacion britanica ([[1922]]). Ibn Saud deguèt alora acceptar de definir de [[frontiera]]s entre son reiaume e [[Iraq]] e [[Transjordània]].
 
Pasmens, l'eveniment decisiu de l'unificacion de l'Aràbia Saudita se debanèt quand Hussein de Hedjaz refusèt de participar a una conferéncia reünida per lei Britanics per reglar la situacion. D'efèct, en causa d'aqueu refús, perdiguèt lo sostèn anglés. D'aost de [[1924]] a decembre de [[1925]], una tiera d'atacas sauditas entraïnèt l'afondrament de Hedjaz que foguèt totalament conquistat per lei Sauditas. En genier de [[1926]], Ibn Saud foguèt ansin proclamat rèi de Hedjaz e sultan de [[Nejd]]. Puei, lo títol de rèi d'Aràbia Saudita foguèt creat en [[1930]].