Romiaire : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 3 :
Los '''Romiaires''' son de [[mamifèr]]s [[cetartiodactils]] del [[clad]] dels [[cetongulats]]. Es determinat coma romiaire un [[animal]] que sa digestion a totalament o parcialament luòc al travèrs d'un procediment de remastegatge de l'alimentacion aprèp son ingestion.
 
Demest los romiaires mai coneguts, se tròban los bovins (la [[vaca]]), los ovins e los caprins que lorssas quatre pòchas dels [[estomac]]s lor permeton un estocatge temporari dels aliments consumats, en particular l'[[èrba]], puèi una regurgitacion qu'autoriza una segonda fasa de masticacionmastegatge que fa plenament partida del cicle de la [[digestion]].
 
La digestion d'unes romiaires a per efièch de generar de [[metan]]<ref>[https://www.cairn.info/revue-management-et-avenir-2008-6-page-259.htm La production de méthane d’origine digestive chez les ruminants et son impact sur le réchauffement climatique], sur cairn.info, consultat lo 17 de genièr de 2016</ref> un dels gases d'[[efièch de sèrra]] (GES), ligat, entre autres, al besonh creissant de la consomacion de carn de l’espècia umana<ref>[http://www.pleinchamp.com/elevage/bovins-viande/actualites/dans-le-monde-a-l-horizon-2030-une-population-croissante-generera-des-besoins-alimentaires-croissants Dans le monde à l'horizon 2030 : Une population croissante génèrera des besoins alimentaires croissants], sur pleinchamp.com du 29 septembre 2010, consultat lo 17 de genièr de 2017</ref>. L'agricultura representa uèi aperaquí 20 % de las emissions de GES en França. 40 % de las emissions agricòlas son de metan, que gaireben los tres quart son ligats a la fermentacion enterica dels romiaires, principalament los bovins en França<ref>[http://www.ademe.fr/sites/default/files/assets/documents/eps.pdf Réduire par l'aliment les émissions de méthane, améliorer le rendement de production et le profil nutritionnel de la viande bovine], fiche [[ADEME]]</ref>.