Marie Curie : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
mCap resum de modificació
Linha 104 :
La dubertura de l'Institut dau Radi foguèt complicada per de conflictes entre [[Émile Roux]], director de l'[[Institut Pasteur]], e Marie Curie. D'efiech, lo premier assaièt de marginalizar la segonda en plaçant sei protegits a de pòstes estrategics de l'organizacion. Ajudada per son prestigi personau, Marie Curie capitèt de gardar lo contraròtle de l'Institut que durbiguèt oficialament en julhet de [[1914]], quauquei setmanas avant lo començament de la [[Premiera Guèrra Mondiala]] ([[1914]]-[[1918]]).
 
Lo conflicte entraïnèt lo barrament provisòri de l'establiment. La màger part dau personau se mobilizèt en favor de l'esfòrç de guèrra e Marie Curie participèt amb [[Antoine Béclère]] ([[1856]]-[[1939]]), director dau servici radiologic deis armadas, a la concepcion d'[[ambulància]]s radiologicas permetent de realizar de radiografias dins la zòna dei combats, çò que permetiá de limitar lo desplaçament dei soudats bleçats. De mai, transformèt l'Institut dau Radi en escòla de radiologia per formar d'assistents radiologistas. Enfin, participèt a la concepcion de pòstes de radiologias fix<ref>Segon la [[biografia]] escricha per [[Ève Curie]], lei pòstes [[Radiologia|radiologics]] concebuts per [[Marie Curie]] e sa còla de l'[[Institut dau Radi]] permetèron de sonhar un milion de bleçats.</ref>.
 
En [[1916]], Marie obtenguèt son permés de condurre e comencèt de realizar dirèctament de radiografias au sen deis [[ambulància]]s radiologicas. Foguèt rejonhada per sa filha [[Irène Joliot-Curie|Irène]] que venguèt son assistenta après la guèrra per tornar formar l'Institut dau Radi.