Poliomieliti : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Linha 133 :
 
== Epidemiologia ==
 
La poliomieliti es una [[malautiá]] que toca subretot leis enfants e leis individús immunodeprimits. Dins lei regions temperadas, i a tanben una sasonalitat amb una aumentacion dau nombre de cas durant lei periòdes cauds. Aquelei variacions semblan pas presentas dins lei zònas tropicalas.
 
Durant la premiera mitat dau sègle XX, i aviá au mens una epidemia annuala qu'entraïnava la mòrt ò la paralisia de quauquei centenaus a quauquei miliers de personas. Aquela de [[1949]], per exemple, tuèt {{formatnum:2720}} Estatsunidencs e se difusèt en [[Canadà]] e au [[Reialme Unit|Reiaume Unit]].
 
Uei, la [[malautiá]] es en cors de disparicion en causa de la campanha mondiala de l'[[Organizacion Mondiala de la Santat|OMS]] per l'eradicar. Lo nombre de cas enregistrats es donc passat d'aperaquí {{formatnum:50000}} ({{formatnum:500000}} estimats) en [[1974]] a 33 en [[2018]]. Son eradicacion sembla desenant imminenta : lei virüs 2 e 3 son probable ja anientats e lo virüs de tipe 1 sembla acantonat a quauquei regions isoladas d'[[Afganistan]] e de [[Paquistan]].
 
== Liames intèrnes ==