Poliomieliti : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Linha 59 :
 
[[File:Polio vaccination in Sweden 1957.jpg|thumb|right|[[Fotografia]] d'una campanha de [[vaccinacion]] en [[Suècia]] en [[1957]].]]
 
Lei campanhas de [[vaccinacion]] organizada a partir deis ans 1950 permetèron la regression rapida de la [[malautiá]]. Pasmens, l'eradicacion de la poliomieliti foguèt pas imaginada avans aquela de la [[veròla]] en [[1977]]. D'efiech, se la malautiá presentava de trachs favorizant sa disparicion ([[virüs]] present unicament en l'òme, [[vaccin]] orau eficaç e pauc costós, epidemias aisadas de detectar...), l'existéncia de portaires sans èra una dificultat importanta. Dins aquò, l'assemblada de l'[[Organizacion Mondiala de la Santat]] (OMS) decidèt d'organizar l'eradicacion en [[1988]].
 
Per aquò, foguèt adoptat un important programa basat sus lo mantenement dau taus aut de vaccinacion dins totei lei país, de campanhas de vaccinacion massisas<ref>Per exemple, [[Cuba]] eradiquèt lo [[virüs]] tre [[1962]] amb de jornadas nacionalas de vaccinacion. Aquela idèa foguèt tornada utilizar en [[Brasil]], en [[Costa Rica]] e en [[Mexic]] per venir un metòde de referéncia (C.A de Quadros, ''« Un exemple à suivre »'', ''Santé du Monde'', publicacion de l'OMS, n°1,‎ genier-febrier de 1995, pp.8-9).</ref> e la mesa d'un sistèma de susvelhança activa. Lei resultats arribèron rapidament : la malautiá foguèt declarada eradicada en [[America]] en [[1994]], dins lo [[Ocean Pacific|Pacific Occidentau]] en [[2000]] e en [[Euròpa]] en [[2002]].
 
Dins lo rèsta dau mond, l'OMS se turtèt a de resisténcias (còsts importants dei campanhas per redurre de fogaus desenant limitats, oposicion vaccinala...) ò a de dificultats ([[Segonda Guèrra d'Afganista]], trèbols en [[Nigèria]]...). Ansin, i aguèt entre 500 e 2000 cas cada an entre [[2002]] e [[2011]]. Pasmens, en [[2010]]-[[2011]], lei darrierei províncias [[Índia|indianas]] onte circulava lo [[virüs]] foguèron vaccinadas permetent l'eradicacion de la malautiá en Asia dau Sud-Èst en [[2014]]. En [[2016]], foguèt enregistrat lo darrier cas naturau en [[Nigèria]] e, en [[2019]], la poliomieliti existiá a l'estat [[endemisme|endemic]] unicament en [[Afganistan]] e en [[Paquistan]] (22 cas en [[2017]], 33 en [[2018]]).
 
== Descripcion ==