Centre Internacional de Recerca e de Documentacion Occitanas - Institut occitan de Cultura : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Peyobe (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Cap resum de modificació
Linha 19 :
 
Un grand bastit modèrne es construït al bèl còr de Besièrs, sul siti universitari Du Guesclin, per aculhir la mediatèca occitana granda. En 2006, lo CIRDÒC-Mediatèca occitana franquís una etapa novèla de cap a la constitucion d'una institucion publica bèla de l'occitan en signant un partenariat de pòle associat amb la [[Bibliotèca Nacionala de França|Bibliotèca nacionala de Frància]]. Lo CIRDÒC es d'ara enlà cargat de la publicacion de la Bibliografia occitana internacionala e de la creacion d'un malhum d'institucions publicas conservant de colleccions occitanas.
 
=== Creacion del Centre Internacional de Recerca e de Documentacion Occitanas - Institut occitan de cultura (2019) ===
En 2019, e en seguida a la promulgacion d'un arrestat prefectoral, lo Centre InterRegional de Desvelopament de l'Occitan - Mediatèca occitana daissa lo sieu estatut de sindicat mixte e ven un establiment public de cooperacion culturala puèi cambia lo sieu nom per fin de venir lo Centre Internacional de Recerca e de Documentacion Occitanas - Institut occitan de cultura, en fusionant amb l'Institut occitan d'Aquitània de Pau. L'EPCC es gerit emai finançat per l'Estat pel biais del ministèri de la cultura, la region Occitània, la region Novèla-Aquitània, los departaments d'Auda, d'Eraut e de Pirenèus-Atlantics, las comunautats d'aglomeracion de Pau-Bearn-Pirenèus e Besièrs-Mediterranèu emai la comuna de Besièrs amb l'ambicion de ne faire un establiment d'envergadura nacionala emai internacionala.
 
Aquela iniciativa sèc la logica establida per l'article 103 de la lei NOTRe, e que met en davant la responsabilitat partatjada de l'Estat emai de las collectivitats territorialas (notadament regionalas) sus la cultura dins la mira dels dreches culturals, tal coma enonciats per la convencion sus la proteccion e la promocion de la diversitat de las expressions culturalas e qu'es explicitament citada per l'article de lei.
 
== Mission del CIRDÒC==