Lenin : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Linha 1 :
{{1000 fondamentals}}
 
[[File:Bundesarchiv Bild 183-71043-0003, Wladimir Iljitsch Lenin.jpg|thumb|right|[[Fotografia]] de Lenin.]]
 
'''Vladimir Ilich Ulianov''' (22 d'abriu de [[1870]], [[Simbirsk]] - 21 de genier de [[1924]], [[Gorki]]), dich '''Lenin''', es un [[revolucion]]ari e un òme d'Estat [[Russia|rus]] de la fin dau sègle XIX e dau començament dau sègle XX.
Linha 11 ⟶ 13:
Après aqueu succès, Lenin adoptèt de mesuras per organizar l'[[URSS|Union Sovietica]] (oficialament fondada en [[1922]]) e per redreiçar l'economia (abandon dau « comunisme de guèrra » au profiech de la Novèla Politica Economica d'inspiracion pus [[liberalisme|liberala]]). Pasmens, aqueu periòde veguèt tanben la repression de l'[[Oposicion Obriera]], corrent bolchevic opausat a la politica de Lenin que foguèt menaçat d'exclusion dau Partit, e de l'insureccion dei marins de [[Kronstadt]].
 
Grèvament malaut a partir de la fin de [[1921]], Lenin deguèt pauc a pauc abandonar la direccion deis afaires. Son influéncia politica demeniguèt fins a sa [[mòrt]]. Ansin, sei temptativas per escartar [[Estalin]] e [[Trotski]] ò per enraiar lo desvolopament de la burocracia mau capitèron totalament. Moriguèt lo 24 de genier de [[1924]] e venguèt lo centre d'un important culte de la personalitat. Per exemple, de [[1924]] a [[1991]], la vila de Sant Petersborg portèt lo nom de Leningrad.
 
== Biografia ==