Lenin : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Linha 132 :
 
Lenin a laissat una importanta òbra [[politica]] e [[filosofia|filosofica]] que [[Leninisme|pòrta son nom]]. Element fòrça important de la doctrina de la màger part dei [[partit politic|partits]] [[comunisme|comunista]]s dau sègle XX, es un ensems de practicas destinadas a permetre la presa dau poder per lo [[proletariat]]. Ansin, au començament dau sègle XXI, demorava una referéncia per lei país e lei movements se reclamant encara dau comunisme ([[Cuba]], [[Vietnam]], [[Laos]]...).
 
D'efiech, dins sei tèxtes, [[Karl Marx]] aviá explicat la necessitat per lei proletaris de s'emancipar elei meteissei e d'abolir lo destriament entre governants e governats. Per aquò, devián prendre consciéncia de son existéncia e de seis interès avans de s'amassar dins un partit per menar la revolucion. Pasmens, Marx aviá pas descrich pas leis etapas concrètas de la revolucion qu'èran laissadas a l'apreciacion istorica deis estats majors politics.
 
Es aquela manca que l'òbra de Lenin assaièt de comolar en explicant coma conquistar lo poder sensa cedir ai tentacions d'una aliança politica amb de partits reformistas en cambi de progrès economics per la classa obriera. Per aquò, prepausèt de fisar la conducha de la revolucion a una avans-gàrdia, formant un partit politic disciplinat e centralizat, cargada de guidar lo proletariat. Suggeriguèt pereu de conclure de compromés provisòris amb d'autrei fòrças politicas per aprofichar totei leis ocasions de favorizar la revolucion.
 
L'avantatge d'aquelei solucions èra de permetre d'organizar una revolucion amb un sostèn limitat de la classa obriera car un partit poderós èra capable d'arribar au poder dirèctament amb lei sieus mejans. Segon aquela concepcion, lo leninisme es donc un acorchi vèrs lo [[comunisme]]. Dins aquò, l'inconvenient es una manca de politizacion dau proletariat es, subretot, l'instauracion d'un destriament entre una novèla classa dirigenta (lo Partit) e lo rèsta de la populacion. Ansin, après la [[mòrt]] de Lenin, aquela contradiccion favorizèt l'emergéncia de l'[[estalinisme]] que s'apielèt sus la poissança dau Partit, especialament aquela de sa burocracia, per instaurar una [[dictatura]] saunosa.
 
== Eiretatge politic ==