Philippe Pétain : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 25 :
'''Henri Philippe Benoni Omer Joseph Pétain''' ([[24 d'abril]] de [[1856]], [[Cauchy-à-la-Tour]]– [[23 de junh]] de [[1951]], [[L'Île-d'Yeu]]), generalament sonat '''Philippe Pétain''' o '''Marescal Pétain''' (''Maréchal Pétain''), èra un general francés que recebèt la distinccion de [[Marescal de França]], e que foguèt puèi cap de l'[[regim de Pétain|estat francés]], entre 1940 e 1944.
 
Cap militar de primièr plan durant la [[Primièra Guèrra mondiala]], Pétain es generalament presentat coma lo venceire de la [[batalha de Verdun]] e, amb [[Georges Clemenceau]], coma l'artesan du redreiçament del moral de las tropas après las [[mutinariás de 1917]]. Foguèt nomenat commandant en cap de las forças francesas e ocupèt aquel pòst entrò la fin de la guèrra, mentre qu'en març de [[1918]], al moment ont es un comandement suprèma de las fòrças aliadas, la direccion de l'ensemble de las armadas aliadas li escapa al profièch de son rival [[Ferdinand Foish]]. Foguèt fait [[marescal de França]] en [[novembre de [[1918]].
 
En [[1925]], Pétain venguèt comandant de las fòrças francesas combatant als costats d'[[Espanha]] dins la [[guèrra del Rif]], en luòc e plaça del [[Hubert Lyautey|marescal Lyautey]] qu'ocupava lo pòst dempuèi [[1912]]. Aureolat d'un immens prestigi a l'endeman de la guèrra, venguèt [[Acadèmia francesa|academician]] en [[1929]] e ocupèt las fonccions de [[Liste des ministres français de la Défense|ministre de la Guèrra]], de [[febrièr]] a [[novembre]] de [[1934]], es nomenat puèi ambassador en [[Espanha]], dirigida alara per lo general [[Francisco Franco|Franco]] ([[1939]]).