Clima : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Linha 148 :
=== Climas continentaus ===
 
==== ClimaClimas continentaucontinentaus umidumids ====
 
Lei climas continentaus umids son presents ai latituds mejanas, principalament dins la mitat nòrd deis [[Estats Units d'America]], dins la mitat sud de [[Canadà]], en [[China]] Septentrionala e dins una larga zòna que va de l'[[Euròpa Centrala]] a la [[Siberia]] Centrala. D'illòts isolats se tròban tanben en [[Anatolia]], en [[Asia Centrala]] e en China Centrala. La temperatura mejana i es negativa durant lo mes pus freg e superiora a 10°C pendent au mens quatre mes. Lei precipitacions i son regularas e i a ges de [[sason eissucha]].
 
La vegetacion associada amb aquelei climas es la [[seuva temperada]]. Dins aquò, presenta de variacions importantas segon lei regions car la temperatura e lo nivèu de precipitacions pòdon èsser fòrça diferents segon lei tipes de climas continentaus umids. D'efiech, segon la classificacion de Köppen, se pòdon destriar de climas d'estiu caud (amb un mes superior a 22°C de temperatura mejana), d'ivèrn freg (mens de -3°C durant tres a cinc mes) ò marcats per l'influéncia de la [[Mar Mediterranèa]] (ò d'una estenduda d'aiga similara) ò de la [[monson]].
 
<gallery>
Linha 154 ⟶ 158:
</gallery>
 
==== ClimaClimas subarticsubartics ====
 
Lei climas subartics son un ensems de climas intermediaris entre lo clima temperat e lo clima polar. Dins totei lei classificacions, n'i a plusors que sa definicion despend generalament de l'intensitat de l'ivèrn. Pasmens, totei presentan un [[estiu cort]] e freg, ambé de temperaturas mejanas entre 10°C e 22°C dins la classificacion de Köppen, e d'ivèrns fregs ambé de temperaturas mejanas negativas. L'amplitud termic anuala i es sovent fòrça importanta (fins a 105°C enregistrat en [[1892]] a [[Verkhoiansk]]) e lei temperaturas ivernencas pòdon passar en dessota dei -40°C.