Auguste Comte : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Mazuritz (discussion | contribucions)
Nauki (discussion | contribucions)
traduccion del catalan
Linha 4 :
}}
[[Fichièr:Auguste Comte.jpg|thumb|right|220px|Auguste Comte]]
Isidore Marie Auguste François Xavier dich '''Auguste Comte''' ([[Montpelhièr]], [[19 de genièr]] de [[1798]] - [[París]], [[5 de setembre]] de [[1857]]) esfogèt un [[Filosofia|filosòf]] francés[[Occitans|occitan]] que sa doctrina la sonan [[positivisme]] e un dels iniciadors de la [[sociologia]].
 
Lector de [[David Hume]] e [[Nicolas de Condorcet|Condorcet]], foguèt decisivament influit per [[Henri de Saint-Simon]] —amb qui collaborèt del 1817 al 1824—. Visquèt modestament coma "repetidor" de matematicas a la École Polytechnique.
 
Çò de mès d'important dels corses que i dictèt donèt luòc a la siá òbra magna, ''Cours de philosophie positive'' (sièis volums, 1830-42), que lor idèas resumiguèt en lo ''Discours sur lo esprit positif'' (1844). Lo remembre de Clotilde de Vaux, que moriguèt al cap de dos ans d'aver-la coneguda, li inspirèt la "religion de l'umanitat". D'aquel periòde son lo ''Système de politique positive ou Traité de sociologie instituant la Religion de l'Humanit'' (quatre volums, 1851-54), lo ''Catéchisme positiviste'' (1852) e la ''Synthèse subjective'' (1856).
 
Son òbra màger es lo ''Système de politique positive'' (1851–1854).
 
Inventèt de mots coma ''altruisme'' e ''[[sociologia]]''.
 
== La lei dels tres estats ==
La siá teoria fondamentala es la nomenada lei dels tres estats qu'es passat per el l'umanitat: [[Teologia|teologic]] (o fictiu), [[Metafisica|metafisic]] (o abstrach) e [[scientific]] (o positiu), caracterizats per la siá forma d'explicacion dels fenomèns (entitats subrenaturals, naturas abstrachas, leis positivas) e qu'implican una cèrta organizacion sociala ([[teocracia]] monarquica i militara, crisi en culminant en la revolucion, tecnocracia sciescientifica-industriala). Introdusiguèt tanben la la tèsi de la "desconcentracion de poders" en cèrt sens de domeni regional, qu'influiriá en qualques unas de las posturas politicas del [[Felibritge]]. En lo camp de la sociologia, l'objècte que ne seriá l'investigacion dels fenomèns socials ordenada a la instauracion d'un nòu òrdre, Comte es un dels cabecièrs e l'inventor del nom. La darrièra evolucion de la siá pensada faguèt que los sieus discipols establiguèsson una distincion entre "positivisme" e "comtisme".
 
== Lo progrès e l'evolucion segon Comte ==
Òrdre e progrès: Comte es un autor malaisit de classificar a causa de la siá vision de la societat basada en la estatica e la dinamica. La siá pensada es influida per desparièrs corrents de pensada. Del tradicionalista [[Louis Gabriel De Bonald]] recuèlh la concepcion del besonh d'òrdre social imprescindible per tota societat, del temps que de Condorcet adòpta la nocion de progrès, aital coma la vocacion reformadora de lo sieu mèstre, lo antiliberal (socialista utopic) Saint-Simon.
 
Lo desvolopament (l'evolucion) es basada en lo progrès a travèrs de l'adaptacion de la societat a la sciéncia, que porg de nòvas tecnicianas que melhoran las condicions de vida e un nòu òrdre de cresenças d'estil religiós basat en los precèptes de la rason. Per l'autor, existís pas desvolopament possible sens cèrta dòsi d'òrdre e de progrès "''òrdre sens progrès pòrta al estagnacion, e progrès sens òrdre al [[Anarquisme|anarquia]]''".
 
Compte dona pas importància als dreches individuales, en benefici totjorn de la comunitat. La siá idèa de progrès es entre lo medievalisme e la tecnocracia (los scientifics e los tecnicians industriales lor cal èsser los dirigents de la nòva societat, basada en la sciéncia).
 
Compte classifica en categorias sociologicas la sèria de transformacions que l'espècia umana atenh en los desparièrs estadis de la siá evolucion (teologic/metafisic/positivista). Malgrat que la siá pensada conten d'elements paucs versemblantes, fòrça dels plantejaments que l'autor fa sus la societat son presentas en la sociologia de la s.XXI.
 
== Obras ==
* ''Plan des travaux scientifiques nécessaires pour réorganiser la société'' (1822)
* ''Cours de philosophie positive'' (sièis volums, 1830-42)
* ''Discours sur l'esprit positif'' (1844)
* ''Système de politique positive ou Traité de sociologie instituant la Religion de l'Humanité'' (quatre volums, 1851-54)
* ''Catéchisme positiviste'' (1852)
* ''Synthèse subjective'' (1856)
{{DEFAULTSORT:Comte,Auguste}}