Artic : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 3 :
L''''Artic''' (tanben nomenat '''Artida''') es la [[zona geografica]] de la [[Tèrra]] qu'enròda lo [[pòl Nòrd]], a l'extrèm opausat de l'[[Antartida]]. L'Artida inclutz l'[[ocean Artic]], [[Islàndia]], [[Groenlàndia]] (administrada per [[Danemarc]]) e les regions mai septentrionalas de [[Canadà]], [[Alaska]] ([[Estats Units d'America|Estats Units]]), [[Russia]], [[Finlàndia]], [[Suècia]] e [[Norvègia]].
 
Etimologicament, artic ven del [[grèc]] ''αρκτικός'' (''arktikos''), "prèp de l'ors, artic, del nord" que el ven de ''άρκτος'' (''arktos''), que significa [[ors]]. Lo nom fa referéncia tant a la [[constellacion]] de la [[Granda Orsa]], que se situa dins la seccion septentrionala de l'[[esfèra celèsta|esfèra celestiala]], coma la [[Pichona Orsa]], qu'inclutz l'[[estela polara]], al [[Pòl celèst|pòl nòrd celestial]].
 
Òm pòt definir l'Artida coma la region de latitud superiora al [[cercle polar artic]] (66° 33′ N), qu'ese lo limit aproximatiu del [[solelh de mièjanuèit]] e de la [[nuèit polara]]. Alternativament, òom la pòt considerar coma la region ont la temperatura mejana del mes més calorós (juliol) no assoleix el 10 °C o com l'àrea més al nord delimitada per la línia de creixement dels arbres. La superfície inclosa en les dues últimes definicions és bastant semblant. Socialment i política, la regió àrtica inclou els territoris septentrionals dels vuit estats àrtics malgrat que les [[ciències naturals]] consideren la major part d'aquests territoris com a [[subàrtic]]s.