Naviri : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Linha 31 :
 
=== La còca ===
 
La [[còca]] es la carcassa dau naviri e es formada dau [[bordat]], dei pònts, dei bugets e deis organs d'enreddiment. A lo ròtle de flotaire e dèu dèu assegurar la [[flotabilitat]] e l'[[estanqueïtat]]. Pòrta tanben divèrseis apendicis importants coma lo [[timon]], la [[deriva]] ò l'[[eliça]] de propulsion. Pòu èsser facha de [[fusta]], de [[metal|metaus]] ([[acièr|acier]], [[alumini]]...) ò de materiaus composits. La màger part dei naviris an una còca unica e son dichs monocòca. Pasmens, existís de naviris multicòcas que son dichs [[catamaran]]s (doas còcas) e [[trimaran]]s (tres còcas)<ref>Lei naviris de mai de tres còcas son encara fòrça rars.</ref>.
 
[[Fisica]]ment, una còca dèu èsser pus leugiera que la massa d'aiga desplaçada per son volum. Dèu tanben resistir ai constrenchas mecanicas liadas a la navegacion coma la pression de l'aiga, la pression de la superstructura ò lo tuert deis ondas. Sa forma dèu pereu permetre un desplaçament eficaç dins l'aiga ò permetre d'entrepausar una gròssa quantitat de marchandisas. D'un biais generau, un perfieu esfilat facilita lo desplaçament e una forma pus arredonida permet d'aumentar la capacitat de transpòrt. Seis elements principaus son :
* la [[ròda de proa]] qu'es la partida avans e que permet de tenir una partida de l'estructura de la còca (en complement de la [[ròda de popa]]).
* la [[quilha (naviri)|quilha]] qu'es la partida bassa. Permet generalament d'assegurar una bòna resisténcia mecanica.
* la [[ròda de popa]], situada a l'arrier, que permet de tenir una partida de l'estructura de la còca (en complement de la [[ròda de proa]]).
 
=== Lo sistèma de propulsion ===