Cervus elaphus : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Jiròni (discussion | contribucions)
Linha 20 :
Lo '''cèrvi''' o '''cèrvi comun''' (''Cervus elaphus'') es una espècia de [[cervidae]] largament distribuïda per l'[[emisfèri nòrd]]. Son documentadas qualquas 27 sosspècias diferentas amb una distribucion que s'esten del [[Magrèb]], a [[Euròpa]], fins a una granda part d'[[America del Nòrd]]. Se diferencian per la grandor, talha e color del pèl e la forma de las banas. Las sièis sosespècias de [[Cervus canadensis|oapití]]s nòrd-americanas, anteriorament classificadas dins l'espècie ''Cervus canadensis'', se classifican actualament coma a sosespècias de ''Cervus elaphus''.
==Descripcion==
Lo cèrvi es una mamifèr romiaira[[Ruminantia|romiaire]] erbivòra[[erbivòr]]. Lo cervion a pas cap de banas[[bana]]s qu'apareisseràn la primièra annada en doas ramas de cada costat del cap. Lo cervion es pigalhat de tacas blancas duscas 2 o 3 ans. Las espècias mai conegudas en America del Nòrd son lo cèrvi de Virginia e lo cèrvi mul. L'espècia es estada introduita en [[Colómbia Britanica]] e se sona lo [[dam]]. Se i a ara de cèrvis un pauc pertot dins lo mond, ne trobam sustot dins l'emisfèri Nòrd.
 
La caça dels cèrvis a fòrça diminuat la populacion en França après la Revolucion francesa. Ara los cèrvis que tornam trobar dins los bòsques venon d'accions volontàrias d'introduccion : dins los [[Alps]], los [[Pirenèus]] e dins l'oèst.