Tachyglossidae : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Cedric31 (discussion | contribucions)
Correccion ortografica
Linha 15 :
{{Taxobox fin}}
 
Los '''equidnasequidnèus''' (del [[latin]] ''echidna'', del [[grèc ancian]] {{grèc ancian|ἔχιδνα}} / ''ékhidna'', « vipèra ») partejan amb los [[ornitorinc]]s l'òrdre dels [[Monotremata|monotrèma]]s e una mescla de caractèrs [[reptil|reptilian]]s e [[mamifèr]]s tipics.
 
Se ne coneis 3 espècias, l'equidna del nas cort (''Tachyglossus aculeatus'' (Shaw, 1792)) (3 a 6 kg) en [[Austràlia]] e [[Tasmania]] e los equidnas del nas long (''Zaglossus bruijni'' (Peters and Doria, 1876)) (5 a 10 kg) e ''Zaglossus attenboroughi'' en [[Nòva Guinèa]].
 
Los equidnasequidnèus an un còrs robuste cobèrt d'una mescla de forradura e de ponchons, an de membres amb una adaptacion escavaira, an una boca pichona, amb una maissa fina, an pas de dents mas una lenga longa pegosa, qu'amb ela atrapan de termitstermitas e de pichons artropòdes.
 
Los equidnas vivon generalament en solitaris.
 
Pendent la sason de reproduccion, la femèla pond un uòu (rarament mai) que transferís directament del [[fangàs]] dins una pòcha ventrala temporària per una incubacion d'una desena de jorns. Nut a la naissença, lo jove i demòra de 6 a 8 setmanas, chucant lo lach que s'escorreescor de las glandas mamàrias que desbocan dins la pòcha.
 
==Lista de las espècias==
 
Se recensa quatre espècias d'equidnèus actualament vivas :
* l'equidnaequidnèu de nas cort:
** ''[[Tachyglossus aculeatus]]'', descobertdescobèrt per Shaw en 1792, pesa de 3 a 6 kg, en [[Austràlia]] e [[Tasmania]] ;
* los equidnasequidnèus de nas long :
** ''[[Zaglossus bruijni]]'', découvertdescobèrt parper Peters ete Doria en 1876, pesant de 5 àa 10 kg ;
** ''[[Zaglossus attenboroughi]]'', en [[Nòva Guinèa]].
** ''[[Zaglossus bartoni]]'', (re)-descobertdescobèrt en 1998 en [[Nòva Guinèa]].
 
Lo sit Mikko's Phylogeny Archive<ref>[http://www.fmnh.helsinki.fi/users/haaramo/Metazoa/Deuterostoma/Chordata/Synapsida/Basal_Mammalia/History_Zaglossus.htm Taxonomic history of the genus Zaglossus<!-- Títol generit automaticament -->]</ref>, cita mantuna espècia atudadas del genre ''Zaglossus'' :