Moneda : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Linha 100 :
 
=== Moneda marchanda ===
 
Una moneda marchanda es una moneda que sa valor es egala a la valor dei bens ò dei materiaus que la fòrman. Dominèt la vida economica fins a l'aparicion de la moneda fiduciària. D'exemples son lei monedas primitivas formadas de produchs artesanaus ò agricòlas e lei monedas metallicas que sa valor despendiá de sa quantitat d'[[aur]] ò d'[[argent]]. Uei, son usatge es vengut limitat mai existís totjorn dins l'encastre de sistèmas economics informaus.
 
=== Moneda fiduciària ===
 
Una moneda fiduciària es una moneda que sei supòrts an ges de valor intrinsèca. Sa valor es donc basada sus la fisança que li dona la societat. A l'origina, lo tèrme designa lei pèças d'aliatges industriaus de la fin dau sègle XIX e dau començament dau sègle XX. Pasmens, ambé l'abandon de l'escandau aur, la generalizacion dei bilhets e l'utilizacion de metaus a bòn mercat per la fabricacion dei pèças, tota la moneda actuala es venguda fiduciària.
 
=== Moneda escripturala ===
 
La moneda escripturala es formada dei depaus bancaris sus lei còmptes corrents dins lei bancas comercialas. Es materializada per una escritura dau còmpte. Uei, aqueu tipe de moneda fòrma la màger part de la massa monetària en circulacion. Ambé lo desvolopament deis otís [[informatica|informatics]], la moneda escripturala es desenant sovent numerizada.
 
== Foncions de la moneda ==