Austràlia : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Linha 77 :
En parallèl dei combats còntra leis [[Aborigèns]], l'exploracion de l'illa contunièt. En [[1830]], l'estudi dau riu [[Murray (fluvi)|Murray]] per [[Charles Sturt]] permetèt de comprendre lo foncionament dau ret [[idrografia|idrografic]] australian. Puei, lei viatges d'[[Edward John Eyre]] e de [[Ludwig Leichhardt]] permetèron de melhorar la conóissença dei regions maritimas. En [[1860]]-[[1862]], leis expedicions [[Expedicion Burke-Wills|Burke-Wills]] e [[John McDouall Stuart|Stuart]] permetèron de traversar l'illa per lo premier còp e de descubrir lei regions interioras. La construccion d'un ret [[telegraf]]ic permetèt de contuniar aquel estudi e de facilitar lei comunicacions entre lei diferentei vilas.
 
==== Lo desvolopament dei colonias e la formacion dau Commonwealth ====
 
A partir deis annadas 1820, leis implantacions [[Reialme Unit|britanicas]] se multipliquèron en Austràlia. Formèron de [[colonialisme|colonias distintas]] : [[Austràlia-Occidentala]] organizada a partir de grands domenis en [[1829]], [[Austràlia-Meridionala]] en [[1837]] que decidèt de seguir lei principis de la Societat de colonizacion d'[[Edward Gibbon Wakefield]] (familha, morala, liberalisme), [[Victòria]] en [[1851]] e [[Queensland]] en [[1859]]. En [[1840]], s'arrestèron lei desportacions de presoniers mai l'imigracion, encoratjada per la descubèrta d'[[aur]], sostenguèt la creissença de la populacion. En [[1880]], Austràlia teniá 2,3 milions d'abitants.
 
En parallèl, cada colonia recebèt d'estatuts autonòms basat sus un regime parlamentari pròche d'aqueu dau [[Reialme Unit|Reiaume Unit]]. A partir de [[1880]], lei colons comencèron de s'inquietar deis ambicions francoalemandas en [[Oceania]] e de l'imigracion [[asia]]tica. De [[1885]] a [[1900]], una federacion australiana foguèt ansin pauc a pauc mesa en plaça entraïnant la naissença dau Commonwealth d'Austràlia lo 1{{èr}} de genier de [[1901]]. Cada estat i gardèt una autonòmia importanta.
 
Pasmens, a partir de [[1911]], lo poder comencèt d'aquistar una importància novèla e instaurèt d'[[impòst]]s relativament importants per dotar l'illa de fòrças armadas modèrnas e provesir d'avantatges sociaus a la populacion blanca. En mai d'aquò, una lei sus l'imigracion adoptada en [[1901]] la limitèt ai populacions europèas en causa de la necessitat d'èsser capable de capitar una dictada de 50 mòts dins una lenga europèa.
 
=== L'Austràlia independenta ===