Dalha : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 7 :
La dalha apareguèt en Euròpa fins als sègles XII e XIII e remplacèt la fauç dins unes cases. A l'ora d'ara son trabalh lo fan de maquinas accionadas amb de motors.
 
=== L'agusament ===
Dins l'iconografia populara se presentan amb una dalha lo ''Paire de Temps'', los ''Quatre cavlièrs de l'Apocalipsi'' e la ''Mòrt'' subretot dins lo cristianisme que l'interprèta coma una segadaira armada e vestida de negre amb una capucha que permet veire pas qu'en realitat es una òssa.
Lo dalhaire deu sovent agusar sa lama (totas las quinze o trente minutas seguent la resisténcia dels vegetals copats e la qualitat de la lama), gràcia a una pèira d'agusar umida o cot. Aquela operacion adoba los pus fins degalhs del trencant de la lama e, coma tot agusament, tira una pichona partida de metal.
 
=== La batason ===
Venguèt la dalha lo simbòl de la mòrt perque talhant del meteis biais totas las plantas, tanben la [[mòrt]] tòca de la meteissa mena totes lo èssers vivents quina que siá l'origina.
De temps en temps (aperaquí dotze oras de dalhada) lo dalhaire deu batre la dalha. Per aquò dessepara la lama del margue. Puèi, amb un martèl sens angle marcat, tusteja lo trencant de la lama pausada sus un enclutge pichon. Lo trencant de la lama es plaçat al mitan de la tèsta de l'enclutge. Lo dalhaire evita de tustar trop sovent al meme endrech senon lo trencant es pas pus drech, en mai se ven trop fin il peut se fendre. E mai qu'ennuyeux aquelas decas desapareisson après qualques agusaments.
 
Aquela operacion es un fargatge freg destinat a afinar lo trencant, adobar las micro-fissures, comblar los traucs daissats per los esclats de metal partits, e a orientar los grans d'acièr dins lo melhor sens per la copa. Aquela operacion modela lo metal sens ne tirar. La batason es acabada quora lo trencant de la lama pelga jos la pression de l'ongla. Es totjorn seguit d'un novèl agusament amb lo cot.
 
== Ligams extèrnes ==
* [https://www.youtube.com/watch?v=7tA3jdOYRO8/ La batason de la dalha part 1 (document IEO Lemosin a You Tube)]