Barcelona : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Erunberri (discussion | contribucions)
Erunberri (discussion | contribucions)
Linha 47 :
Al [[sègle V]] Barcelona foguèt ocupada pels [[Visigòts]] d'[[Ataülf]] (an 415) venent del nòrd d'[[Euròpa]]. En 531 [[Amalric]] i foguèt assassinat. Mai tard al sègle VII, foguèt conquista pel vizir [[Al Hurr]] e comencèt una passa de gaireben un sègle de dominacion musulmana. En l'an 801 foguèt ocupada pels Carolingians que ne faguèron la capitala del [[Comtat de Barcelona]] e la restaquèron a la [[Marcha Ispanica]]. La poténcia economica de la ciutat e sa situacion estrategica faguèron que los musulmans i tornèron en [[985]], comandats per [[Almansòr]] que l'ocupèt pendènt qualques meses; puèi [[Borrell II]] entreprenguèt la reconstruccion.
 
A partir del [[sègle XIV]] la vila comencèt una estapa de decadéncia que se perlonguèt pendent los sègles seguents. L'union dels reialmes de [[Castelha]] e [[Aragon]], oficializada amb lo maridatge entre [[Ferrand II d'Aragon]] e [[Isabèl Ièra de Castelha]], provoquèt entre castelhans e catalans de tensions qu'arribèron a lor moment pus critic amb l'esclatament de la [[Guèrra dels Segaires]] entre [[1640]] e [[1651]] e mai tard amb la [[Guèrra de Succession]] de [[1706]] a [[1714]] que menèt a la capitulacion de la vila, l'abolicion de las institucions pròprias de [[Catalonha]], la destruccion d'una bona part del quartièr de la Ribera e fin finala a la construccion de la ciutadèla.
 
Cap a la fin del [[sègle XVIII]], Barcelona comencèt una recuperacion economica que favorizèt l'industrializacion progressiva al sègle seguent. La segonda mitat del sègle XIX coïncidiguèt amb lo projècte d'agrasament de las muralhas qu'enrodavan la ciutat, çò que menèt a l'incorporacion a la {{cita|Gran Barcelona}} dels vilatges de [[Gràcia]], [[Sarrià]], [[barri d'Horta|Horta]], [[Sant Gervasi de Cassoles]], [[Les Corts]], [[Sants]], [[Sant Andreu de Palomar]] e [[Sant Martí de Provençals]] ; aquò permetèt a la ciutat de realizar los projèctes de l'Eixample (engrandiment) e de desvolopament de l'indústria, e d'arribar al [[sègle XX]] coma una de las vilas pus importantas d'[[Espanha]]. I aguèt a Barcelona doas Exposicions Universalas, en [[1888]] e [[1929]].
 
== luòcs e monuments ==