Antòni Clet : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 1 :
'''Antòni Clet''' (1705-1785) foguèt l’ estampaire major del [[Lo Puèi de Velai|Puèi de Velai]] al [[sègle XVIII]], nomadanomenat « estempaire del rei » en 1751. Estampèt una òbra de Mgr Lefranc de Pompignan, avèsque del Puèi que foguèt atacada per [[Voltaire]] (lo libre del filòsòf es ena la bibliòteca de St Petersborg).
 
Foguèt tanben l’autor major en lenga del Puèi per “lo sègle dels luns”(un istòrian velaiés Louis Portal escriguèt en 1903 :''il a écrit l’idiome du Puy dans sa pureté ''). Escriguèt fòrça òbras : nadals e peças de teatre mas solament tres fogueron conservadas, que dos en mescla de francès e d’òc : ''Monsieur Lambert'' (1757) e ''le Sermon manqué'' (1749, los titols eranèran plan en Francèsfrancés) [<ref>Histoire du Velay de Francisque Mandet 1]</ref> .
===Sas òbras===
''Monsieur Lambert'' conta las aventuras del cirurgían e ancian sodard Lambert, que foguèt estat elegit cònsol del Puèi et que voguèt « ranjar la canalha del Puèi », mas que i arriba pas.. . Aquesta peceta es un extraòdinari testimòni sobre lo monde e la capitala del Velai al mièg del sègle 18. L’acte 1 en òc à 85 % (Friquètà, la filha de Lambert vòl que parlar Francès) es lo capdòbra de Clet.
 
''Le Sermon manqué'' conta las aventuras de l’abat Vivier que foguèt invitat per dire lo Sermon al covent de Vals mas davant que de montar en cadèira s’ensalvava per la fenestra …Vai alara “ tombar las parets” de la vinha del père Guilhòt….Es tanben un testimòni sobre lo país del Puèi, en aquel temps plantat de vinhas …Es burlesca e curiòsamen mòderna…
Monsieur Lambert conta las aventuras del cirurgían e ancian sodard Lambert, que foguèt estat elegit cònsol del Puèi et que voguèt « ranjar la canalha del Puèi », mas que i arriba pas.. . Aquesta peceta es un extraòdinari testimòni sobre lo monde e la capitala del Velai al mièg del sègle 18. L’acte 1 en òc à 85 % (Friquètà, la filha de Lambert vòl que parlar Francès) es lo capdòbra de Clet.
 
 
Le Sermon manqué conta las aventuras de l’abat Vivier que foguèt invitat per dire lo Sermon al covent de Vals mas davant que de montar en cadèira s’ensalvava per la fenestra …Vai alara “ tombar las parets” de la vinha del père Guilhòt….Es tanben un testimòni sobre lo país del Puèi, en aquel temps plantat de vinhas …Es burlesca e curiòsamen mòderna…
Placa posada en la Santa-Estèla de 1923 sobre l'ostal-estamparia de A Clet
 
Linha 16 ⟶ 15:
 
Dempuéi, l’estampaire e autor son plan oblidats …
 
===Referéncias===
<references />
[[fr:Antoine Clet]]