Volkswagen : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Toku (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Joao Xavier (discussion | contribucions)
traduccion parciala d'article de la Wikipedia en Catalan. Besonh revision gramaticala.
Linha 1 :
'''Volkswagen''' (en [[alemand]] "''Automobila del Pòble''") es un fabricant de [[automobila]]s amb sedença en [[Wolfsburg]], [[Alemanha]]. Fa partida del Grop Volkswagen, lo fabricant pus grand d'automobilas d'[[Euròpa]] e un dels pus importants del mond.
{{delete}}
 
[[Fichièr:Wolfsburg VW-Werk.jpg|thumb|200px|La fabrica principala de Volkswagen en Wolfsburg.]]
 
== Istòria ==
=== Inicis de la fabrica ===
[[Fichièr:Fusca estacionado.jpg|left|thumb|Volkswagen Escaravat]]
Lo nom Volkswagen es a causa del fach qu'en los [[ans 1930]] sorgiguèt a Alemanha lo projècte de bastir una automobila que foguèsse accessibla per un grand nombre de personas. Quand [[Adolf Hitler]] s'aucèt amb lo poder en [[1933]], decidís metre en marcha un plan de foment de l'indústria de l'automobila, amb l'objectiu de relançar las siás fabricas e las far pus competitivas davant de las anglesas e las francesas. D'aquela manièra se lança un concors als entrepreneires per la concession de la fabricacion de la nomenada 'automobila del pòble' (Volks Wagen). [[Ferdinand Porsche]] Foguèt l'encargat de menar a tèrme lo projècte la fin que n'èra bastir un veïcul simple e bon mercat que poguèsse èsser a posita de la majoritat dels alemands sens que las siás economias se ressentiguèsson.
 
Hitler preteniá bastir la fabrica mai granda d'Euròpa per la fabricacion de l'automobila del pòble. Per aiçò, lo requisit èra aver accès a una via fluviala navegable. Èra tanben necessària una centrala electrica pròpria, que provesiguèsse tant dins la fabrica coma la nòva vila. Hitler escuelhèt lo pòble de Fallersleben, al bòrd del canal de Mittelland. Lo luòc fasiá partida dempuèi lo [[sègle XIV]] del Comtat de Schloss Wolfsburg, proprietat del comte von Schulenburg. Segon las idèas de Hitler, la fabrica li caliá dispausar de la siá pròpria vila annexada a la meteissa, per lotjar als trabalhadors e las siás familhas.
 
Lo nom escuelhut per Hitler per l'automobila foguèt Kdf-Wagen (''Kraft durch Freude'', La fòrça per la jòia) e la vila, Kdf-Stadt. Malgrat aiçò, ni dins la fabrica ni en tota Alemanha degun empleguèt un autre nom que foguèsse pas lo de Volkswagen per se far referéncia al [[Volkswagen Escaravat|Escaravat]]. Lo nom Kdf-Wagen foguèt solament utilizat en los catalògs e pels militars fanatics nazis.
 
Lo [[partit nazi]] facilitèt a Ferdinand Porsche l'infrastructura necessària pel bastiment que ne seriá posteriorament la fabrica encargada del projècte. Per la realizacion d'aquel projècte, se fondèt la nòva vila çò [[26 de mai]] de [[1938]]. La ceremònia, de tan important eveniment pel [[regim nazi]], cercava clarament impressionar dins lo pòble alemand, un pòble que se mostrava confiat amb lo sieu dirigent. Mai de 70.000 personas arribadas de totes los cantons d'Alemanha anèron a la ceremònia. Logicament, Ferdinand Porsche i foguèt present, al bòrd dels generales nazis e del meteis [[Führer]]. En aquela ceremònia, Hitler pugèt a bòrd d'un Kdf-Wagen descapotable, condusit per [[Ferdinand Porsche]].
 
=== Segonda Guèrra Mondiala ===
Amb l'intencion de finançar tot aquel projècte de dotar dins lo pòble alemand d'una automobila de bas còst, lo govèrn alemand inventèt un sistèma que los trabalhadors que desirèsson de possedir un Volkswagen (automobila del pòble), aportavan 5 ''Reichsmark'' setmanalament. S'amassèron aital a l'entorn de 286 milions de marcs. Cap d'aquelas personas recebèt lo sieu Kdf-Wagen, doncas que los projèctes de militars monopolizèron l'atencion del país après l'inici de la [[Segonda Guèrra Mondiala]] en setembre de 1939. La fabrica de Fallersleben se destinèt a la produccion militar, e après 6 ans de guèrra, los sòus del Kdf-Wagen foguèron requisats pels russes en concèpte d'apariaments de guèrra.
 
Començada la guèrra la fabrica se convertiguèt en objectiu militar, a pesar que lo quite Hitler augurèt a Porsche: "La fabrica aurà pas importància estrategica" en vesedora referéncia a l'exclusiu bastiment del Kdf civil e la victòria que s'obtendriá amb la [[blitzkrieg]]. Pas encara iniciadas las ostilitats, la planta passèt a l'orbita del Ministèri d'Armaments e de la [[Luftwaffe]].
 
Los [[Aliats (Segonda Guèrra Mondiala)|aliats]] donèron prioritat als atacs a la planta del Kdf per rason de la siá contribucion a l'esfòrç belic enemic. Ans abans, per la siá banda, expèrts de la ''Luftwaffe'' (Fòrça Aeriana Alemanda) avián suggerit la siá prudenta dispersion en los bòsques. Malgrat aiçò, fins al quite moment de las primièras incursions s'èra pas pres la mai minima precaucion en aquel sens.
 
Al temps de las primièras incursions en abril de [[1944]] se mancava encara de camoflatge, defensa antiaeriana, e de refugis sosterranhes pels trabalhadors. L'enemic podiá veire facilament l'esmòla massiva rectangular a un costat del Mittellandkanal.
 
Lo [[8 d'abril]] de [[1944]] cinquanta sièis bombardaments descarguèron ailà 146 tonas de [[bomba (arma)|bombas incendiarias]] e de naut poder explosiu. E mai se se causèron pas de grands damatges materiales, tretze personas moriguèron e quaranta resultèron de feridas. Tres setmanas après, un Boeing B-17 sens tripulacion, s'esclafèt en los tets del hall 1 de la planta en ocasionant grèus estrossejas dins tot aquel airal. A aiçò li seguiguèron d'autres tres importants atacs: Lo [[20 de junh]], 137 Boeing B-17 lancèron 500 tonas de bombas incendiarias e de naut poder explosiu. D'aquelas aperaquí 582 faguèron blanc dins la fabrica en causant la mòrt de vint-e-sèt trabalhadors e feridas a nonanta tres mai. Nòu jorns après, seissanta cinc avions ataquèron amb 826 pompas, en aucint a catorze personas e causèron la destruccion en forma considerabla a la planta, vila e barracas de presoèrs. Fin finala lo [[5 d'agost]], ochanta cinc ''Liberator'' daissèron quèir 300 tonas de pompas de naut poder explosiu, en atenhent un estimatiu de 300 capitadas en la planta, cosinas, barracas e carrièras. Moriguèron sèt personas e vint-e-sèt foguèron feridas. Totas las incursions se realizèron a plena lutz del jorn conformi la modalitat operativa de l'Ochena [[Fòrça aeriana|Fòrça Aeriana Nòrd-americana]].
 
Lo [[10 d'abril]] de [[1945]], tropas nòrd-americanas dirigiguèron la siá avançada en direccion cap la vila del Volkswagen. Malgrat aiçò arribèron pas a dintrar en ela, doncas que desconeissián la siá existéncia. La vila èra tròp nòva e figurava pas encara en las siás mapas mai recentas. Lo 18 d'abril prenguèron possession de la fabrica e vila divèrsa tancs ''Sherman'' defenduts per dos cents soldats americanes. Los esperavan cinc mil russes e poloneses. L'armada americana li calguèt s'emplegar a fons per los conténer en tirant quitament contra la multitud.
 
Los nòrd-americanes originariament avián l'intencion de destruir tota la fabrica a causa de la siá connotacion nazi. Assabentat l'inspector-cap de la planta, Rudolf Brörmann, los s'opausèt, evitant la planejada demolicion pendent los meses de prima e estiu de [[1945]]. La siá gestion en aquela critica epòca, es estat desbrembada per l'istòria oficiala de la ''Volkswagenwerk''. Aital alavetz lo [[25 de mai]], amb la venia nòrd-americana, se resolguèt renomenar a l'anciana ''Stadt dones Kdf-Wagen'' amb lo nom de [[Wolfsburg]], pres del castèl vesin de Von Schulemburg.
 
Lo 28 de mai Rudolf Brörmann foguèt mes en la foncion de director executiu de la planta. Per fins d'aquel meteis mes s'èran armats manualament 110 Kübelwagen amb las pèças restants.
 
Hitler arribèt jamai a veire lo sieu Kdf-Wagen sortir de las linhas de produccion. Amb la fin de la guèrra, Ferdinand Porsche foguèt empresonat per la siá vinculacion amb lo regim nazi e los angleses prenguèron lo contraròtle del factorat.
 
=== Dempuèi los ans 1950 ===
 
E mai se los sieus primièrs passatges comencèron abans de la [[Segonda Guèrra Mondiala]], foguèt pas fins als ans 50 quand l'Escaravat se convertís en un veïcul de granda acceptacion sociala tant en [[Euròpa]] cossí [[America]]. En [[1955]] sortèt de la fabrica l'exemplar un milion, e en 1972 l'Escaravat, coma lo se coneissiá ja dins tot lo mond, superèt lo recòrd d'unitats fabricadas d'una automobila, que ostentava [[Ford Motor Company]] amb lo sieu [[Ford T|modèl "T"]], en aténher la chifra de 15.007.034 Volkswagen fabricats.
 
L'Escaravat quitèt de se fabricar a Alemanha en davalar la demanda dins la majoritat dels païses, doncas qu'avián aparegut dins lo mercat mondial automobilas equivalentas, mas de dessenh e tecnologia fòrça mai actualas. contunhèt de se produsir, malgrat aiçò, en [[Mexic]], dempuèi ont se recebiá lo mercat interior e lo dels païses latinoamericans, qu'aquel contunhava d'aver una bona aculhida. Pendent fins del sègle passat, l'Escaravat èra considerat '''L'automobila del Sègle'''.
 
[[Categoria:Economia alemanda]]