Jardin d'Edèn : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Erunberri (discussion | contribucions)
m Menqost a desplaçat la pagina Jardin de l'Edèn cap a Jardin d'Edèn
Erunberri (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 1 :
[[Fichièr:Adam_and_Eve_by_Lucas_Cranach_(I).jpg|thumb|300px|Lo ''Jardin de ld'Edèn''d'Edèn'', per [[Cranach]]]]
Segon l'[[Ancian Testament]] ([[Genèsi]], capítols segond e tresen) l''''Edèn''' es lo luòc ont foguèt establit [[Adam]] e ont creèt [[Èva]]. Èra un [[paradís]] situat en l'orient plen d'arbres ''agradables de mirar e bons per menjar'' (Gen, 2:9), al mièg i aviá dos arbres especials: l'[[Arbre de la vida]] e l'[[Arbre de la coneissença del ben e del mal]].
 
Linha 11 :
Dins aquel endrech, [[Adam]] e [[Èva]] vivian tranquiles, sens crénher rés, sens aver de trabalhar e en mai, envielhissián pas. Sol avián una avertiment: ''De totes los arbres del jardin, ne podètz menjar, mas de l'arbre de la coneissença del ben e del mal, ne mengetz pas, perque se un jorn ne manjariatz, siatz segur que moriretz.'' (Gen, 2:16-17)
 
Un jorn, una sèrp apareguèt a [[Èva]] e li expliquèt que se manjariá de l'arbre proibit moriràs pas mas que seràs coma [[Dieu]]. Alara, la femna ne menja e ne dona a [[Adam]], que tanben ne tasta. A l'instant [[Dieu]] apareguèt, maldiguèt la sèrp a expulsèt lo parelh del jardin de ld'Edèn. (Pasmens se la [[Bíblia]] especifica pas quin es lo fruch proibit, l'[[iconografia]] o fixèt coma una poma.)
 
Cal apondre que segon la tradicion [[islam|islamica]], la sèrp enganhèt [[Adam]] e [[Èva]] al meteis temps, repartissent alara la culpa del pecat original entre ambedos.
Linha 18 :
 
== Las Autras tradicions ==
Segon lo [[Testament d'Adam]] (libre apocrif del [[sègle IV]]), pauc abans de morir, [[Adam]] transmèt la [[Cabala]] a [[Sèt (Genèsi)|Sèt]]. L'ancian, espaventat per la seuna mòrt (que será la primièra de l'istòria levat de l'assassinat d'[[Abèl]]), demandèt al seu filh [[Sèt (Genèsi)|Sèt]] que torne al Jardin de ld'Edènd'Edèn e culhisca lo fruch de l'[[Arbre de la vida]], que donava l'[[immortalitat]].
 
Sèt seguèt las indicacions del paire e arribèt a l'intrada del Jardin. Alà se topèt amb l'[[Arcàngel Sant Miquèl]] que fasiá la guardia. Sèt li expliquèt lo motiu del seu viatge e l'àngel lo daissèt passar. Quand arribèt a l'Arbre de la Vida, Sèt culhiguèt tres fruches e tornèt a cò d'el, ont aprenguèt que lo paire acabava de morir. Immediatament, Sèt cavèt una fòssa, palcèt los fruches de ld'Edènd'Edèn a dins la boca del paire e l'enterrèt.
 
Après un temps, a aquel endrech cresquèron tres arbres que seràn pas talhats fins al començament del [[sègle I]] quand foguèron fabricadas las tres croses qu'apareisson a la [[Passion de Jèsus]].
 
== L'Edèn dins l'istòria ==
La situacion del jardin en legendària, malgrat la referéncia a dos rius asiatics reals. Pr'amor pendent l'istòria s'intentessèt a trobar la seuna localizacion. Atal, se pensèt que se situariá en [[Armenia]], [[Mesopotamia]] o [[Jerusalèm]], coma al revèrs l'intrada de l'infèrn.
 
Linha 30 :
En gaireben totas las culturas e religions del mond i a un tipe de recit o legenda similar sus l'origina del mal dins lo mond. Dins los mites egipcians, per exemple, es evocat una [[edat d'aur]] perduda e la mòrt causada per "l'aujòla de las femnas" e la sèrp. Las legendas indianas explican que [[Brama]] foguèt temptat per [[Shiva]] perque creguèt que la flor de l'arbre de la coneissença li donariá l'immortalitat. Dins la [[mitologia grèga]] la bòstia de [[Pandora]] es un exemple celèbre. La [[Bíblia]] se basa sul recit d'Adam e Eva.
 
Una origina possibla del Jardin de ld'Edèn poiriá èsser lo mite mesopotamian del [[paradís]] que se nomena [[Enki e Ninhursag]], poèma mitic semblant al recit biblic e fòrça mai ancian.
 
Dins la tradicion grèga trobèm lo [[Jardin de las Esperidas]] que tanben a de similituds amb lo recit biblic. L'[[arbre de la vida]] e la sèrp o drac [[Ladon]] dins aquel mite i son presents, mas lo recit es diferent.
 
== Vejatz tanben ==
{{commons|Garden of Eden|Jardin de ld'Edèn}}
* [[Casuda de l'òme]]
* [[Lo cilindre de la temptacion]]