Sriwijaya : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Creacion de la pagina amb « thumb|right|Zòna d'influéncia de la talassocràcia de Srivijaya ai sègles VII-IX. '''Sriwijaya''' èra... »
 
Cap resum de modificació
Linha 3 :
'''Sriwijaya''' èra una [[ciutat-estat]] dau sud de [[Sumatra]] a l'emplaçament de la [[vila]] actuala de [[Palembang]]. Formèt una [[talassocràcia]] que dominèt lo Sud-Èst Asiatic entre lei sègles VIII e X.
 
La ciutat prenguèt son importància a partir dau sègle VII, probablament gràcias a una aliança entre l'aristocracia de la vila e de marins nomadas que son a l'origina deis Orang Laut actuaus (« gens de la mar » en [[occitan]]). Au sègle VIII, venguèt la poissança dominanta dau Sud-Èst Asiatic e dominava la [[Mar de China Meridionala]] e la mitat orientalaoccidentala de l'archipèu [[indonesia]]n. Son declin acomencèt en [[1025]] ambé lo pilhatge de la [[capitala]] per una flòta chola qu'entraïnèt lo transferiment progressiu dau poder de Sriwijaya ela-meme a [[Jambi]]. Dins lo corrent dau sègle XIV, la vila passèt sota l'influéncia dau reiaume [[java]]nés de [[Majapahit]] e foguèt destrucha en [[1377]] en causa d'una revòuta.
 
== Liames intèrnes ==