1096 : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Linha 17 :
*
 
=== [[França]] ===
 
[[File:Arrivée des croisés à Constantinople.jpg|thumb|right|Representacion de l'intrada dei Crosats en [[Constantinòple]] (realizada vèrs [[1455]]).]]
*
 
A partir dau 11 de febrier, acomençament dei preparatius dei senhors francs per la [[Crosada]] encoratjada l'annada precedenta per lo [[papa]] [[Urban II]] au [[concili de Clarmont]] (→ [[1095]]). Reüniguèt plusors barons poderós, especialament [[Ramon IV de Tolosa]], [[Robèrt Courteheuse]], [[Uc de Vermandois]] e [[Godofred de Bouillon]] que prenguèt la direccion de l'expedicion. Lòng dau camin, recebèron l'ajuda de [[Boemond Ièr d'Antioquia|Boemond de Tarenta]] e de divèrsei senhors alemands.
 
En parallèl de l'expedicion dei senhors, s'organizèt una crosada populara que se dirigiguèt a pè en direccion d'[[Orient Mejan]]. Dirigits per [[Pèire l'Ermita]] e [[Gautier Sans-Avoir]], arribèron a [[Constantinòple]] lo 1{{èr}} d'aost après un viatge marcat per de pilhatges e de violéncias còntra lei [[cristianisme|crestians]] d'[[Ongria]] e de [[Bulgaria]]. A partir d'aost, acomencèron de luchar còntra lei Turcs que leis anientèron lo 21 d'octòbre dins la region de [[Nicèa]]. Solament {{formatnum:3000}} subrevivents capitèron de s'escapar sus lei {{formatnum:25000}} òmes arribats dins l'[[Empèri Bizantin]].
 
Lo movement de la Crosada dei barons foguèt plus lent en causa d'una preparacion pus lònga. Arribèron a [[Constantinòple]] lo 23 de decembre. En despiech d'un acuèlh favorable de part de l'emperaire [[Alexis Ièr Comnèn|Alexis Comnèn]], de tensions apareguèron rapidament pertocant la proprietat dei territòris qu'anavan èsser reconquistats per la [[Crosada]].
 
=== Euròpa ===