Giuseppe Mazzini : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Rei Momo (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
CommonsDelinker (discussion | contribucions)
Lo fichièr Giuseppe_Mazzini_bust_in_Cremona.jpg es estat escafat coma o es estat sus Commons per Jameslwoodward (Per c:Commons:Deletion requests/File:Giuseppe Mazzini bust in Cremona.jpg)
 
Linha 15 :
En 1831, refugiat a [[Marselha]], pròche la nombrosa comunautat italiana de la vila granda de [[Provença]], fonda lo movement « [[Itàlia Joina]] » (Giovine Italia), derivat de la [[Carbonaria]] e inspirat per lo socialisme, que sa devisa es « Dieu e lo pòble », e que sa basa politica es l’union dei diferents reiaumes d’Itàlia e una republica democratica. Pensa tanben Mazzini qu’Itàlia deu prene la tèsta dau movement de regeneracion d’Euròpa, qu’èra d’aquelei temps e per la part màger, sota la dominacion de sobeirans fòrça autoritaris.
 
 
[[File:Giuseppe_Mazzini_bust_in_Cremona.jpg|thumb|right|200px|Bust en bronze de Mazzini aux ''Jardins Publiques [[Joan Pau II]]'', de [[Cremona]].]]
 
Es fòrabandit per leis autoritats de [[Piemont]] per totjorn, perseguit tanben per la polícia francesa de [[Loís Felipe]]. Lo fracàs d’un assai d’invasion de [[Savòia]] li vau la condamnacion a mòrt per contumàcia per [[Piemont]]. En 1834, se refugia en [[Soïssa]] onte fonda lo movement « Euròpa Joina » (Giovine Europa) qu’aviá per tòca d’agropar lei divèrs movements nacionaus europèus (irlandés, grècs, polonés, etc...)