Nòva Zelanda : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Balisas : cambiament per telefonet Modificacion pel web mobil
Jiròni (discussion | contribucions)
Balisas : cambiament per telefonet Modificacion pel web mobil
Linha 65 :
En [[1642]] l'explorador olandés [[Abel Tasman]] arribèt dins las tèrras neozelandeses e trobèt una fòrta resisténcia de la part dels Maòris. Cristianizèt la "Baia dels Assassinats" (uèi Golden Bay) e batejèt la nòva tèrra '''Statenlandt''', supausant que s'agissiá del continent austral qu'arribava fins a la Tèrra dels Estats, en [[America del Sud]]. Lèu la [[Companhiá neerlandesa deis Índias orientalas|Companhiá Neerlandesa de las Índias Orientalas]] li cambièt lo nom, amor que veniá de descobrir la Tèrra dels Estats vertadièra (uèi isla dels Estats), e la nomenèt "Nieuw Zeeland" en remembrança de la província [[Dètz-e-sèt Províncias|neerlandesa]], del [[comtat de Zelanda]], separada per l'estuari de [[Ren]] e de [[Mòsa]] de la província de [[Comtat d'Olanda|Olanda]], coma la Nòva Zelanda es separada de la Nòva Olanda ([[Austràlia]]) per la mar.
 
L'explorador anglés [[James Cook]] naveguèt per tota la còsta neozelandesa ene demostrantdemostrèt qu'es formada de doas grandas islas grandas. Cook proclamèt la Nòva Zelanda territòri de la Corona Britanica. Los primièrs poblaments de colons se compausavan de pescadors e marinièrs qu'introdusiguèron la [[prostitucion]] e de multiplas malautiás,. cambiavanEscambièron tanben amb los maòris armas de fuòc contra pèiras preciosas ambe losprovoquèron Maòris en provocantaital de chaples entre tribustribús que seson coneguts coma las Guèrras dels Mosquets. Aqueles afrontaments portèronmenèron a una dramatica casuda de la populacion autoctòna.
 
En [[1840]], dabans l'interès creissent de [[França]] per lo territòri, la corona d'Anglatèrra signèt amb los moòris lo [[Tractat de Waitangi]] per lo qual los abitants cedissián la sobeiranetat de la siá tèrra a la Corona en escambi de proteccion. Per las diferéncias de significats entre la lenga Maòri e l'anglesa se donèron de mals compreses en lo que s'èra pactat, en provocant de grands conflictes coma foguèt la possibilitat de venta de tèrras a colons pas angleses, que los autoctòns se negavan fòrtament.